Папая – плодът на ангелите, който ни прави по-здрави

Тя има богат вкус, сочна е и може да я хапвате така или да я добавяте към смути рецепти, полезни закуски. Папаята – „плодът на ангелите“ (така я нарича Христофор Колумб), който не само добавя повече вкус и цвят в храненето ни, но ни помага да подобрим здравословното си състояние.
Така например, химопапаинът – ензим, който се съдържа в нея, спомага за намаляване неразположенията свързани с остеопорозата и артрита. Споделяме още 10 причини да я консумирате по-често.

Намалява риска от рак
Папаята е богат източник на антиоксиданти, фитонутриенти и флавоноиди, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Някои проучвания свързват консумацията на папая с намален риск от развитието на рак на дебелото черво и простатата.

За добро храносмилане
Измежду екзотичните плодове, папаята е един от най-полезните за добро храносмилане.
Наличието в нея на папаин, който е храносмилателен ензим, спомага за подобряване на храносмилането, особено на протеините. Ако те не се усвояват правилно, могат да причинят редица проблеми като запек, трупане на излишни мазнини, артрит и други.

Грижа за кожата
Папаята може да бъде чудесен ревитализиращ агент, поради което се използва в много козметични продукти. Също така е подходяща за направата на домашни маски. Папаинът елиминира мъртвите кожни клетки и пречиства кожата. Благоприятните свойства и лечебните ензими, присъстващи в папаята, спомагат за облекчаването на слънчево изгаряне, акне, екзема, псориазис и други.

Забавя стареенето
Ако искате да забавите процесите на стареене, добавете към менюто си папая. Благодарение на витамините, антиоксидантите, като бета-каротин, кожата ви ще бъде защитена от свободните радикали, а това ще забави появата на бръчки и други признаци на стареене.

Полезна за диабетици
Папаята е отлична опция за храна за диабетици, тъй като има ниско съдържание на захар, въпреки че е сладка на вкус. Също така, ако трябва да контролирате нивата на кръвната захар и инсулина, но не страдате от диабет, заменете по-захарните плодове с папая.

За здрави очи
Тъй като плодът е с високо съдържание на витамин А, редовната му консумация може да помогне да предпазите зрението си от дегенерация на макулата.

Повишава имунитета 
Една папая съдържа повече от 200% от дневните ви нужди от витамин С, което я прави чудесна за вашия имунитет.

За здраво сърце
Папаята е богата на едни от най-полезните антиоксиданти – витамини А, С и Е. Редовната ѝ консумация може да намали риска от атеросклероза, диабет и сърдечни заболявания. Наличието на прокаротеноидни фитонутриенти помага да се намали риска от окисляването на холестерола в организма. Когато той се окисли се натрупва по стените на кръвоносните съдове и образува плака, която може да доведе до инфаркт.

За отслабване
Ако искате да отслабнете, добавете към менюто си папая.

Консумирайте при запек
Наличието в папаята на фолат (витамин В9), витамини С и Е, фибри, действа тонизиращо на стомаха и червата. Подобряването на чревната перисталтика може да намали риска от запек.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *