ПАРИТЕ НА ВЛАСТТА: Антикорупционната комисия публикува имотите и спестяванията им

Aнтикорупционната комисия публикува доходите на властта, за които висшите държавници са длъжни да се отчитат.

Премиерът Бойко Борисов е без имоти или земеделски земи, придобити тази година. Няма и кредити. В официалната му декларация са записани 75 000 лева кеш, от заплати. 190 000 лева спестени на депозит и около 5 400 лева заделени от болнични.

Президентът Румен Радев също няма нови имоти, спестил е 20 000 лева на депозит и заедно със съпругата си разполагат с 11 000 лева кеш. През миналата година от заплатата на държавния глава е купена кола за Десислава Радева за 7 000 лева. Президентът има и инвестиция в инвестиционен или пенсионен фонд.

Обвинител номер 1 Сотир Цацаров и съпругата му са си купили вила в Пещера през 2018 година – за 58 000 лева. Двамата имат влогове за над 470 000 лева – от заплати и наеми, пише в декларацията. Председателят на ВКС Лозан Панов е единственият от тримата големи в съдебната власт, който не е подал декларация пред КПКОНПИ, съобщава Нова ТВ.

От началото на миналата година парите на властта са на отчет пред антикорупционната комисия.

„По-важно е депутатите да бъдат независими, а доброто заплащане гарантира това”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Аз идвам от бизнеса, спазвам всички закони”, заяви Валери Симеонов.

„Заплатите ни са високи и ако не се живее в лукс и с някакви екстри, може да се пести. От това е”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Oт заплата Нинова и съпругът й имат два влога за около 15 000 лева и един – за 15 евро. Миналата година лидерът на опозицията спестила и за автомобил – за 15 000 лева.

„Нямахме досега, купихме кола”, коментира още Нинова.

Шефът на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова е oбявила пред антимонополната комисия, че няма имоти, но има влогове в левове, долари и евро. „Освен заплатата на народен представител, която на фона на българите е прилична, продължавам да работя и като лекар”, коментира Дариткова.

В парламента, като лидер на ГЕРБ, Дариткова наследи Цветан Цветанов. А той е описал замяната и купуването на нов апартамент за 100 000 лева. Същият апартамент, който след скандал му струваше всички постове.

Бившият вицепремиер, сега депутат Валери Симеонов поиска баланс в депутатските заплати. „Защото, от една страна, животът в София не е като в Бургас или в Павликени. От друга страна, заплатата трябва да е необвързана с минималната или средната. Трябва може би да бъде коригирана примерно може би на 4 години на всеки мандат, но не постоянно”, заяви той.

В декларацията на Симеонов са обявени 125 000 налични лева и около 93 000 спестени в банка. Отново – без имоти.

На въпрос дали се живее спокойно, когато няма имоти, Симеонов отговори: „Що за въпрос ми задавате? Чувствам се угнетен, неспокоен, не мога да спя направо, цяла вечер се въргалям в чаршафите, защото нямам имоти”.

Веселин Марешки, през 2018 година е получил безвъзмездно една четвърт от къща в Панчарево. Доходите му са също основно от дивиденти, заедно със съпругата си обаче са длъжници по десетки договори за милиони левове.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *