Парламентът гласува окончателно спорния закон за горивата

Парламентът прие на второ четене Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като „Закон за горивата“, предаде БГНЕС. Законопроектът провокира недоволството на малките търговци и превозвачи, които в сряда блокираха граничния пункт „Капитан Андреево“.

Текстовете предвиждат министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, но по предложение на ГЕРБ текстът бе променен. В контрола ще се включи и специално звено в НАП. То ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения, ще съставя актове.

Най-оспорваните текстове претърпяха промяна. Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 милион лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 милиона лева. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал, не по-малък от 20 хиляди лева.

Новият законопроект предизвика и разединение в коалицията „Обединени патриоти“. Причина за това стана заявената позиция на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша. Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“, обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите. Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *