Парламентът отхвърли ветото върху промените в НК

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в Наказателния кодекс /НК/. Депутатите приеха отново оспорените разпоредби със 137 гласа „за“ и 43 „против“, предава Нова телевизия. В подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха само от „БСП за България“.

С промените в НК се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването за задържане на конкретно лице. Това се допуска, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическита неприкосновеност на други лица или когато е наложително предприемането на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. Уведомяването за задържане на непълнолетен може да се отложи до 24 часа. В тази връзка президентът изразява притеснения от ограничаване на правото за уведомяване на трето лице при задържане и критикува законодателя, че не е конкретизирал престъпленията, за които ще се прилага тази мярка. 

„Имате право на поправителен изпит по държавност и правов ред“, обърна се Филип Попов към управляващите в началото на дебатите по ветото. Той посочи, че БСП няма как да подкрепи тези разпоредби. По думите му европейската директива не изисква такива текстове. Преписали сте директивата буквално, а не смислово, коментира Попов. Според колегата му Тодор Байчев транспонирането на директивата би следвало да запази по-високото ниво на защита, каквото е у нас. 

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че крайната редакция на текстовете, постигната в правната комисия, отговаря на всички изисквания на директивата. Текстовете са съобразени и с българската правна практика и с европейския стандарт за защита на задържаните лица, посочи той. Кирилов отбеляза, че адвокатите са задължително изключени от категорията за неуведомяване. „Ако терорист извършва посредствено извършителство, чрез вербуването и привличането на непълнолетно лице, опасано с взривно устройство, и го заловите – какво? Ще пазим правото на уведомяваме да уведоми този, в който е спусъкът да активира взрива ли“, попита Кирилов. Колегата му Димитър Лазаров добави, че не става въпрос за тайни арести, както се внушава. 

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ каза, че няма как да бъде подкрепено това вето, в което се казва, че едва ли не ще изчезват хора от улиците. Според него не ясно защо предвиденият механизъм за защита също е върнат за ново обсъждане.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *