„Перник“ залива черния пазар с долнопробна дрога, дозата по 10 лв.

Евтина дрога пробива на черния пазар заради ниската си цена. Дилъри и наркомани са я кръстили „Перник“, а дозата върви по 8-10 лв. Името е дошло от миньорския град, където се смята, че са произведени първите количества, пише „Труд“. Заради ниското качество, множеството вредни остатъци от химикали и добавки като пудра захар, брашно и тебешир, наркотикът е много вреден за наркоманите.

Синтетичният наркотик е коктейл от няколко вида психотропни вещества, в основата на които е метамфетамин, познат още под името пико, обясниха криминалисти. Такъв вид пико е засечен за първи път в циганския квартал „Шести“ в Нова Загора още през миналата година, сега е заловен отново там.

Акцията на сливенската дирекция на МВР била проведена на 24 и 25 ноември в Нова Загора. Започнала, когато в района на жп-гарата в града е бил спрян за проверка лек автомобил „Нисан“, шофиран от27-годишен мъж от Казанлък и придружаван от три години по-млада жена. При претърсването на автомобила били намерени електронна везна, епруветка и бяло кристалообразно вещество, което при полеви тест реагирало на метамфетамин. Оказало се, че самият шофьор е надрусан, най-вероятно със същия коктейл „Перник“, затова ще бъде съден и за шофиране под въздействие на дрога.

На втория ден от акцията бил заловен 36-годишен жител на квартал „Шести“, който доброволно предал на полицаите доза „Перник“, която си купил за своя употреба.

През лятото на 2017 г. след продължително наблюдение на дилъри, снабдяващи циганското гето, полицаите ги обградили и заловили, докато продават на „шведска маса“ – на капака на своя автомобил пласьорите нареждат дози с марихуана, хероин, хапчета. Именно тогава за първи път било хванато и евтиното пико, наричано „Перник“.

Иначе от няколко години Сливен се слави със своите домашни лаборатории и „готвачи“ на пико, които доставят дрога за туристите в Бургаско.

При употреба на пико – след гълтане, пушене или венозен прием, се изострят сетивата, а сърцето започва да работи с двойно и тройно по-голямо натоварване. Предизвиква безсъние до 2-3 дни. При честа употреба „изпържва“ мозъка и води до зависимост.

За нов вид наркотик, който се предлага на подрастващите, сигнализираха и от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград. Дрогата има много наименования, но особеното при нея е, че кара потребителите си да бъдат крайно агресивни. На външен вид новият наркотик прилича много на соли за вана и е с много наименования – „Синьо кадифе“, „Ванила скай“, „Ураганът Чарли“ и „Облак 9“. Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата – като соли за вана.

„Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се ползва така, както кокаинът и амфетите. Но действието му върху мозъка е много драстично, поради което наркозависимите стават неконтролируеми“, обясни д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград. Една доза се продава за около 20 лева.

„Действието трае до 30 мин и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът. Мозъчните клетки подават фалшиви сигнали на рецепторите очи, уши, нос. Надрусаните с този вид дрога виждат около себе си различни неща. Скачат да ядат хора, защото не виждат тях“, обясни д-р Любенова. Новата дрога може да причини и спиране на дишането, високо кръвно налагяне, инфаркти и инсулти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *