Петима зъболекари обвинени в източване на Здравната каса

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина – Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи – Г.М., за извършени от тях документи измами в условия на продължавано престъпление, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е установило, че петимата лекари по дентална медицина работели в София, но не се познавали по между си. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им- „Хипократ“. Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите ползвали услугите на Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

През 2015г. служител при един от лекарите /Т.М/ започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни лица от гр. Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за „родител“ на лица.

След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист Г.М, който от своя страна ги регистрирал в системата „Хипократ“.

Тъй като обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. – негови клиенти, започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои.

Съмнения за източване на НЗОК от болницата в Червен бряг

Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

Самите документи били изготвени и подписани от служителя на доктор Т.М.

В резултат на така представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина.

По този начин за период от месец септември 2015 г. до месец юни 2018г. А.В. получил неправомерно сумата в общ размер над 23 390 лв.

За периода месец август 2015г. декември 2015. доктор Т.М получил неправомерно общо над 20 420 лв.

За времето от месец януари 2015г. до юни 2018г. доктор Х.Б получил неправомерно общо над 44 540 лв.

За времето от месец септември 2015г. до месец април 2018г. доктор Л.Г. получил неправомерно общо над 28, 290 лв.

За времето от месец май 2017г. до месец юни 2018г. доктор Д.Б получил неправомерно общо над 7 000 лв.

В резултат на престъпните действия на лицата за посочения период била нанесена щета на Здравната каса в обща размер над 120 000 лв.

Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в различни размери, които те в момента обжалват пред съда.

Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършите могат да получат наказания в размер от 2  до 8  години „лишаване от свобода“. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *