Петричанинът д-р Ат. Циканделов плаща 600 000 лв. за свободата на семейството си за мегааферата с чуждестранни студенти в МУ

Парична гаранция от 600 000 лв. плати петричкият лекар д-р Атанас Циканделов за себе си, съпругата София и сина Димитър по наказателното дело в Софийски градски съд, където семейството е обвиняемо заедно с бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев.

Мярката срещу петричкото семейство и бившия ректор е гледана в Спецсъда. Обвинението срещу Митев е, че е ръководител на организирана престъпна група, набирала студенти, които не отговарят на изискванията. Всеки от тях плащал по 40 000-50 000 евро, за да учат в МУ – София. Сред нередовните студенти имало и от арабски произход, които били приемани с изпит по английски, но реално не знаели и дума на този език. По този начин обаче те получавали статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС.

Петричкото семейство са обвиняеми като съучастници на бившия ректор Митев в престъпната група чрез посредническата им фирма „Интер Хекс“. Тя набирала студентите от чужбина. Въпреки че преди 2 г. лицензът й бил отнет, фирмата е продължила дейността си до ареста на Циканделови преди дни.

Ат. Циканделов признал, че неговата фирма и досега продължава да набира студенти за медицинските университети в страната и им осигурява по 350 студенти годишно. Петричкият ортопед дори си позволил в съдебна зала да заяви на прокурорите, че ще леят кървави сълзи, за което после се извинил.

Междувременно преди броени дни разследващо тв предаване излъчи запис, направен със скрита камера, в който една от ужилените студентки разкрива как е станала жертва на схемата, измислена от ексректора и петричкия му съдружник д-р Циканделов. Девойката дала близо 53 000 евро. Първоначално тя се е свързала с гръцката посредническа фирма Best Studies, откъдето я препратили към българските й колеги „Интер Хекс“. Там й казали, че познават всички – заместник-ректор, ректор и т.н. Записаната по втория начин студентка обаче се оказала нелегална. По време на колоквиум тя дала книжката си и така лъснала измамата. Заедно със скрита камера момичето отишло да поиска сметка на д-р Циканделов от фирма „Интер Хекс“ и по време на срещата става ясно къде отиват парите и кой се облагодетелства от приема на студенти по втория начин.

Циканделов първоначално обвинява гръцкия си колега, после признава, че до него са стигнали „само” 13 000 евро, а към края на разговора, изобилстващ с изречени от него цинизми, редуцира сумата до 2000 евро.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова разследването срещу Митев, сем. Циканделови и още 2-ма преподаватели в МУ, което в момента още е на досъдебна фаза, върви в 2 направления. Едното е за дейността по прием на чуждестранни студенти, което прокуратурата възприема като заплаха за националната сигурност. Става въпрос за 20 студенти от Англия от арабски произход, всеки от които платил по 50 000 евро, но според държавното обвинение не е изключено те да бъдат използвани като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

Второто направление на разследването се отнася до проявена безстопанственост, донесла до щети за университета в особено големи размери.

По първото направление са събрани над 200 тома доказателства по досъдебното производство. В хода на разследването досега са извършени 40 претърсвания, 27 лица са обискирани.

До момента Митев и Циканделови не са дали обяснение по обвинението.

Припомняме, че на 19 януари ГДБОП и ДАНС проведоха акция в Медицинския университет в София по подозрения за корупционна схема, свързана с приема на чуждестранни студенти. Тогава бяха запечатани кабинетите на ръководството и администрацията за щателна проверка.

Още миналата година „Струма” алармира за нездравото сътрудничество между бившия ректор на МУ и петричкия ортопед, който от няколко години живее в София. Ставаше въпрос за провалената им идея в Петрич да бъде открит филиал на МУ, ръководен от д-р Атанас Циканделов, където срещу 8000 евро гръцки студенти да завършват медицина у нас с дипломи за сестри, рехабилитатори, акушерки и специалисти по медицинска козметика. ОбС – Петрич отпусна целево 100 хил. лв. за ремонт на 2 етажа от болницата, за да осигури база на филиала, но студенти така и не дойдоха.

Според Търговския регистър фирмата на сем. Циканделови е регистрирана в Петрич, на ул. „Екзарх Йосиф“ №46, и е собственост на съпругата и сина на д-р Ат. Циканделов. Дъщерята в семейството – Стефани, е извадена от съдружниците през лятото на миналата година, затова не е подсъдима. Доскоро от официалната страница на МУ имаше линк към страница на петричката „Интер Хекс“ ООД, където се обясняваше, че същата частна фирма е „единствената оторизирана компания с изключителни права от МУ – София за набиране на студенти на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Германия и Австрия“. За официалната дейност на „Интер Хекс“ се знае, че за всеки докаран в България студент тя получава комисиона от 10% от годишната му такса, която в МУ стига до 8000 евро. Като се имат предвид и близките приятелски отношения на собственика й Циканделов с проф. Митев, при това положение едва ли е случайно, че за петричката „Интер Хекс“ в столичните среди се говореше като за „частната фирма на ректора на МУ проф. Митев“.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Попивко Папкин

    НАП да провери законен ли е произходът на парите му, платил ли им е данъци, а после – при бай Ставри в Централния софийски!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *