Петрички адвокати протестираха пред Съдебната палата срещу повторното затваряне на съдилищата

Петрички адвокати протестираха срещу повторното затваряне на съдилищата заради пандемията. Вчера преди обяд пред Съдебната палата на мълчалив протест се събраха 12 адвокати, за да изразят несъгласие срещу въвеждането на съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината. Това се предвижда да бъде прието като нов параграф в Закона за извънредното положение, като законодателната промяна бе подкрепена на последното заседание на съдийската колегия на ВСС.

„С въвеждането на подобна мярка ще бъде блокиран достъпът до правосъдие и основен принцип на демократичната държава – правото на защита на гражданите при нарушаване на правата им. Ние като адвокати ще бъдем лишени от правото на труд и работа, с която да осигурим прехраната на семействата си, за което държавата не ни е подпомогнала по никакъв начин”, заяви адвокат Иво Стефанов, който вчера беше сред протестиращите.

Председателят на Районен съд – Петрич Атанас Кобуров е излязъл от кабинета си и е провел разговор с адвокатите. „Противоепидемичните мерки, които предстоят да бъдат приети, категорично ще бъдат съобразени с основателните възражения на адвокатската гилдия”, заяви за „Струма” ръководителят на РС – Петрич. „Ако се делегират права на председателите на съдилищата сами да преценяват какви противоепидемични мерки да въвеждат, ние като адвокати поехме ангажимент да се явяваме сами на дела, които не изискват присъствие на клиенти, с оглед ограничаване на струпването на хора на едно място“, добави адвокат Стефанов и изрази задоволство от конструктивния диалог с ръководството на Районен съд – Петрич. Протестни демонстрации на адвокати вчера имаше и пред други съдилища в страната.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *