Петър Чорев показа изработената от него 25-кг месингова икона на Св. Варвара, която ще посреща гостите на село Елешница

Иконата на Света Варвара, която ще бъде поставена на постамента в началото на разложкото село Елешница и ще посреща и благославя жителите и гостите му, вече е готова. Тя бе показана в Деня на занаятите – християнския празник Петровден, от младия й автор именяк Петър Чорев. Иконата е с размери 1.50/1.00 м, тежи 25 килограма и е изработена от месинг с дебелина 1.5 мм. Предстои светинята да бъде осветена, като идеята е това да бъде направено в църквата „Преображение Господне“ в столичния кв. „Лозенец”, където се съхранява частица от мощите на Св. Варвара. Идеята е да придобие чудотворната сила на светицата. Почти готов е и постаментът, върху който ще бъде монтирана иконата. Той вече е изграден и остава да бъде облепен с гранитни плочи, за да добие завършен вид. Оригинален е покривът, който също е от месинг и наподобява позлатените покриви на руските църкви. Готова е и плочата с молитвата, която ще бъде поставена на гърба на постамента.


Молитвата, която ще бъде поставена на гърба на постамента, също е готова

На мястото ще бъде реализирана и нова идея. Ще бъде направена малка крепостна кула, висока около 1.20 метра, копие на кулата, в която личната мома Варвара е била затворена от своя баща. Тя ще пресъздаде оригинала – с три свода и три прозореца, символизиращи Светата Троица. В основата на кулата ще има вратичка, където ще се постави книга и всеки вярващ, при желание, ще може да напише молитвата си към светицата. Допълнително ще бъдат поставени и две масивни пейки, тежащи около 960 кг всяка. Крепостната кула и пейките са извън първоначалния план, но идеята на хората, работещи по обекта, и инициаторите е мястото да бъде приветливо и да даде възможност на всеки вярващ да се помоли и да почерпи сила от светицата.


Пространството около постамента също е облагородено

Припомняме, че постаментът с чудотворната икона на Света Варвара е изцяло по инициатива на жителите на малкото разложко село и е изграден с доброволния и безвъзмезден труд на местни майстори. Нужните материали са закупени изцяло със средства от дарения. Хората от Елешница дори облагородиха района около постамента с трева и обособиха красиви лехи с храсти и цветя.

Изборът за Света Варвара не е случаен. Редица богословски и етнографски проучвания сочат, че светицата е родом от село Елешница, а в близост до мястото, където ще бъде монтирана иконата, е и едноименната местност. Там е и параклисът, носещ нейното име, а до него блика лековитата минерална вода. Счита се, че там е посечена и Света Варвара, която е обезглавена по нареждане на своя баща заради това, че е приела християнската вяра. На мястото, където е обезглавена, е бликнала минералната вода, за която се смята, че е от нейната кръв.

Легенда от Пиринско твърди, че Света великомъченица Варвара е родом от нашите земи (български). За нея съобщава в свое проучване богословът Венцислав Каравълчев. Според нея светицата е родена в село Елешница (област Благоевград), Разложко, което в древността се е наричало Илиопол. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *