Много хора по света дори не си представят да започнат деня си без чаша горещо кафе, така че този навик отдавна е част от нас.
И освен, че вкусът на кафето е разкошен, то ни дава необходимия прилив на енергия сутрин, уют, топлина и комфорт да започнем бодро новия ден, пише Пик. За всички кафемани има още няколко причини, заради които с радост могат да пълнят своите чаши с кофеиновата напитка. И така, ето какви ефекти носи редовното пиене на кафе.
Кофеинът ускорява метаболизма
* Пиенето на кафе след тренировка способства за ускоряването на метаболизма. Изследване, публикувано в списанието по Приложна физиолигия, потвърждава, че издръжливостта на спортисти след изпита чашка кафе била с 66 % по-висока за сметка на мускулния гликоген, който се изразходва по време на физически упражнения.
Мозъкът е устойчив на стареенето
* Изследванията показали, че употребата на 3-5 чашки кафе на ден могат да снижат риска от развитие на Алцхаймер с 65% при мъжете и жените на средна възраст. Според други изследвания употребата на кафе снижава с 32-60 % риска от развитие на Паркинсон и невродегенеративно разстройство.
Нещо повече кафето блокира аденозина в мозъка. Докато сме будни, аденозинът се натрупва в мозъка ни и ни кара да се чувстваме уморени – кафето обаче потиска действието на му и ни ободрява. Кофеинът увеличава производството на хормоните на щастието – допамин, серотин и норепинафрин.
От тук идва и обяснението, че кафето действа положително на процесите на паметта, настроението и реакциите.
Кафето ни прави щастливи
* Новаторско изследване на учените от Харвард относно психологическото състояние показва, че възрастните мъже и жени, които са пили от две до четири чаши кафе на ден, изпитват двойно по-малко депресивни емоции.
А знаете ли, че в кафето се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците? Кафето съдържа полезни питателни вещества, а също и витамини В1, В2, В3, В5, както и калий и магнезий.
Кафето намалява риска от рак на кожата.
* В изследване, публикувано от списанието на Националния институт по онкологични заболявания, се казва, че благодарение на голямото количество антиоксиданти и фитохимикали, дори по-възрастните хора, употребяващи четири или повече чаши кафе на ден, намаляват с 20% риска от развитие на злокачествени меланоми.