Едва 10-ина литра ракия, но за сметка на това 50-градусов еликсир, изкараха от ланшните джибри братята творци от Благоевград режисьорът и актьор Валентин Гошев и художникът Антон Гошев. Двамата не се доредили до асмата във вилния си имот в с. Мощанец от скорците, които тази година ошушкали всичко наоколо, та били принудени да сварят на ракия само миналогодишен материал, към който В. Гошев, който преценил, че са „тънки“, добавил и всички неизядени компоти от костилкови плодове с дата отпреди лято 2021.
„Поиграх си даже да извадя костилките, за да не загори казанът, претрих ги на едно едро решето, с което навремето баба вееше стария боб на вятъра, казват му драмон“, разказа режисьорът. С брат му дори не се поколебали къде да варят ракията при поканата от колегата им художник Спас Цветков да го направят на махленския им казан в с. Марулево, но в сладки приказки се улисали и забравили да вземат брашно да запечатат дестилатора, та се връщали до града на пазар.
Резултатът обаче си заслужил всички усилия, а приятелската раздумка и дегустацията били подкрепени от цвъртяща скара и прясна туршийка, приготвена предишната седмица от Вальо Гошев, признат майстор на вкусни мезета и деликатесни лакомства. „Правих я по любима рецепта от майка ни. Избирам камбички, но по-малки и не толкова месести, парвам ги да обърнат цвета в марината от равни части оцет и вода, сол, захар, малко олио и подправки – бахар, дафинов лист, черен пипер и чесънче, и тъпчеш в бурканите. Ако няма камби, парват се по-малки чушчици, да се събират прави в буркан. Пълниш ги с настъргано червено цвекло и морков с малко целина за вкус и допълваш буркана с марината. Всичко се изварява за минутка, само да запечата капачката“, с охота разкрива семейните рецепти актьорът и режисьор.
Домашната парена туршийка на В. Гошев е по семейна рецепта
За бутиковото количество ракия с етикет 2021 г. нито един от братята Гошеви не се кахъри. „Имаме отлежала, а и тъстът на брат ми в с. Стоб прави великолепна ракия. Тази поне месец ще оставим да си почине, преди да я сложим на масата“, отбеляза Валентин Гошев.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА