Пламна скандал с конкурса за директор на хаджидимовското СУ „Н. Вапцаров”, заливат медии и институции със сигнали срещу един от кандидатите – В. Петрелийска

Кандидат за директор на СУ „Н. Вапцаров” в Хаджидимово дискредитира с фалшива подписка останалите кандидати. Този сигнал, изпратен в две поредни писма, постъпи вчера по обяд на електроната поща на вестник „Струма“. В първото писмо се твърди, че заместник-директорът по учебната дейност на училището Вангелия Петрелийска, която е сред кандидатите за директор, е инициатор на подписка в своя подкрепа. Ето и част от сигнала:

„От няколко седмица персоналът на училището, както и външни лица /вкл. и аз/, са „убеждавани“ да подписват подписка, с която заявяват подкрепата си към госпожа Вангелия Петрелийска. Подписката обаче съдържа и текст, с който се отправяха заплахи за протест срещу другите кандидати за поста директор, допуснати до конкурса, обявен от РУО – Благоевград. Инициатор на подписката е госпожа Вангелия Петрелийска – кандидат за поста.

Отправям официално запитване до РУО – Благоевград има ли допълнителен необявен критерий, който включва подписване на подписка от некомпетентни лица в подкрепа на определени кандидати в конкурса като В. Петрелийска, по който ще бъде избран директор на това училище?

Защо аз, Гергана Сарапова, обикновен гражданин на Хаджидимово, също бях помолена от настоящото ръководство на СУ „Н. Вапцаров” да се подпиша в подписка, с която декларирам несъгласието си Марта Донкова – друг кандидат в конкурса, да бъде избрана за директор, при положение че нямам необходимата компетентност да изкажа такова становище”, се посочва  в сигнала, към който не е приложена въпросната подписка.

По отношение на подателя Гергана Сарапова репортер на „Струма” се допита до не един и двама жители на Хаджидимово, но се оказа, че никой от тях не познава жена с такова име.

В другото писмо, подписано от Т. Воденичаров, разпознат от местни хора като Тома Воденичаров, бивш възпитаник на училището, живеещ от години в Англия, се твърди, че В. Петрелийска се опитвала да елиминира останалите кандидати от конкурса за директор на училището посредством фалшиви новини за тях и компетентността им, както и че учители и хигиенистите в СУ „Н. Вапцаров“ били притискани да се подписват срещу един от най-добре подготвените кандидати за конкурса – Марта Донкова. Самата тя понастоящем е директор на училището в с. Борово, след като през лятото на тази година спечели конкурса за мястото.

За коментар потърсихме директорката на училището в Хаджидимово Мариана Боянина, която призна, че е изненадана от сигналите. „Колективът е спокоен, няма никаво напрежение, протича нормален учебен процес. Подготвяме се за предстоящия спортен празник утре /16.11./. Не знам за такава подписка“, каза М. Боянина.

В хода на разговора тя сподели, че всъщност учители от училището искат ръководния пост да заеме един от двамата вътрешни кандидати, а именно зам. директорката и учител по математика Вангелия  Петрелийска или Заприна Глушкова, която е старши учител по БЕЛ и френски език.

„Да, колеги се подписаха под това свое искане, в което няма нищо лошо. И двамата вътрешни кандидати – и г-жа Петрелийска, и г-жа Глушкова, са много добре подготвени и са изключителни професионалисти. Аз самата работя тук 40 години, сега ще се пенсионирам, винаги директор е бил човек от училището. Нормално е колективът да иска за директор някой, когото познават и на когото имат доверие“, заяви М. Боянина и допълни, че е пуснала и двамата вътрешни кандидати В. Петрелийска и З. Глушкова в отпуска, за да четат и да се подготвят за конкурса.

Директорката държеше да подчертае, че във въпросната подписка няма никакви нападки, „оплюване” на останалите претенденти за поста, а единствено се изразява желанието на учители да бъдат ръководени от кандидат от училището.

Помолена за съдействие, М. Боянина разговаря с В. Петрелийска, след което даде телефонния й номер.

„Тези твърдения не отговарят на истината и са лъжи, целящи да ме дискредитират. Не събирам никаква подписка, как си представяте да накарам 40 човека да направят такова нещо”, коментира Петрелийска. Тя заяви, че знае кой стой зад атаките срещу нея, но не иска публично да обявява това. „Не желая да участвам в подобно нещо. Взаимното оплюване не е в интерес на никого – нито на учениците, нито на образованието. Ще минат конкурсите и истината ще излезе наяве”, каза зам. директорката и кандидат за директор на училището в Хаджидимово.

Другият вътрешен кандидат Заприна Глушкова сподели, че две седмици е била в болнични, тази е в отпуска и не знае за никакви подписки.

„Конкурсите се провеждат по регламентирани правила и критерии, утвърдени със заповед. Регионалното управление на образованието гарантира безпристрастно и прозрачно провеждане на конкурсите, с възможност за максимална изява на всеки от кандидатите”, съобщиха и от РУО – Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Критик

    В това село не спряха да се излагат с циркове. Не случайно е обявен конкурс. КОНКУРС. повтарям за тези, които се затрудняват да асимилират – К О Н К У Р С – състезателен изпит в учебно или научно заведение за определяне на най-подготвените между кандидатите. Направо да почнем да назначаваме с подписките на Галя Петрелийска от наше село всички директори, министри и депутати в държавата, след като е компетентна и можеща.

    Отговори
  2. Шопов

    Мариана Боянина е изключително непочтена и некомпетентна жена. Освен интриги да плете за друго не я биваше. Поне да се беше понаучила на нещо за тези 4 години като директор. Башев я направи директор, като изяде хляба на Мария Стоянова,която и се довери. Боянина сега играе игри с Петрелийска и Марта Донкова,като и на двете казва, че иска да са те. Обаче Боянина има какво да крие от злоупотребите дето надроби. Марта Донкова пък се е взела на сериозно,обиколи с конкурси всички възможни училища и се проваляше. За Борово успя защото си беше сама кандидат. Там нищо не направи и се провали сега иска и Хаджидимово да срине. За едни пари за печки да питам Донкова(най-подготвената) дето Гамишев и е дал готов тест да решава за Борова.Успехите на училището са благодарение на Заприна Глушкова и тя заслужава да е директор

    Отговори
  3. Попова

    Как така госпожа Мариана Боянина не знае за никакви подписки, а в следващия момент твърди, че знае и даже обяснява с каква цел е била? Някой май послъгва като дърта циганка тук 🙂

    Ако в условията на конкурса няма обявен критерий -подписка, то инициаторът й е в голямо нарушение защото отнема равния старт от другите кандидати. Следователно трябва нов конкурс или дисквалифициране на анрушителя. Ало, РУО и МОН – къде спите?

    Отговори
  4. Малко умни

    Когато една система, макар и малка, се опитва да се капсулира,за да запази някакви свои привилегии,неизбежно се ражда чудовище, защото от имбрийдинг само чудовище може да се роди! Един умен човек дори няма да допусне мисъл за „вътрешен конкурс“, камо ли да я афишира!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *