Плановият прием напълни отделенията в болниците

Близо 2 седмици след възобновяването на плановия прием,  някои от клиниките са със 100 процента запълнен капацитет. Записванията за прием са за месеци напред.

Все повече стават заетите легла за активно лечение, извън тези за COVID-19, сочи справката на НЗОК. Само за седмица броят им е нараснал с 900. По последни данни от всички налични 48599 хиляди легла за активно лечение, близо 20 хиляди в момента са заети, а само седмица по-рано те са били с 928 по-малко. Лекарите го обясняват със зелената светлина, която беше дадена за плановият прием. Тук в болница “Свети Иван Рилски” също усещат промяната, а в Клиниката по неврохирургия, например, абсолютно всички легла в момента са заети.

От 2 седмици насам, болница „Св. Иван Рилски” буквално се пръска по шевовете. Заради традиционния спешен прием, съчетан с рязко увеличените планови манипулации, работата вече е на пълни обороти.  

“Нямаме нито едно празно легло– пациентът тръгва, другият, който в момента е приет, идва на неговото място. До голяма степен хората, които се е наложило да изчакат, сега са с малко по-усложнена клиника”, заяви пред NOVA проф. Васил Каракостов, началник на  Клиника по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Именно заради нетърпимите болки и в резултат на изчакването по планов прием, Борислав Коларов пренебрегнал страха си да влезе в болница в период на пандемия: „Изпитах определено ужас, когато ме приемаха, защото от понеделник, когато започнаха приемите, тръгнах по болници. Посетих две болници и беше обстановката много напрегната – много хора, спазват се мерките, но рискът от COVID-19 си съществува”.

Oт Клиниката са категорични, че спазват всички мерки, за да избегнат заразяване на пациентите. А за да гарантират, че при постъпване на спешен пациент, той няма да се озове в ситуация да чака в коридора – винаги оставят 4 легла извън вече обявените. Графикът обаче е запълнен за месеци напред.

“За консултации има може би вече до средата на март записани, а до края на февруари имаме записани часове за планови операции”, посочва проф.  Каракостов.

А пациенти като Ива признават, че идват при първа отдала се възможност – от страх приемът да не бъде ограничен отново: „Операцията ми беше планирана за края на декември, но поради прекратяването на плановия прием се измести и се наложи да изчакам. И сега в първия момент мога да дойда, защото положението ми прогресивно се влошава”.

Риск от ново затваряне все още има. Здравните власти са категорични, че при нова вълна на заразата с коронавирус, достъпът до болниците отново ще бъде ограничен.

„При една цифра от вече 200 на 100 хиляди е очевидно, че започва такава вълна и е очевидно, че трябва да вземем мерки, включително и за ограничаване на тези планови дейности”, категоричен е доц. Ангел Кунчев.

Към този момент обаче, числата са много по-обнадеждаващи, категоричен е доц. Кунчев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *