Плодовете и зеленчуците, които предпазват от рак

Неведнъж учените са писали за ценните вещества, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Ето че отново те алармираха колко е важно да консумираме портокали, грозде и моркови.

Според специалисти от лондонския Имперски колеж именно тези три плодове и зеленчуци съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства, съобщи в. „The Mail on Sunday“.

Те стигнали до извода, че от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите. За да открият кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак, учените са въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, „обучен“ да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак.

Той разграничил 110 с противораков ефект. Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая.

Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа също в кориандъра и копъра. В чая има много катехини, терпеноиди и танини, които намаляват увреждането на ДНК, потискат възпалението и убиват раковите клетки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *