Повдигнаха две обвинения на кмета на Септември

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Септември, който беше арестуван в четвъртък. В същото време тази сутрин в центъра на града имаше протест с искане за освобождаването на Марин Рачев. Десетки жители на Септември и околните села излязоха пред общината с плакати в защита на арестувания кмет. Полицейски кордон застана на пътя ги и не ги допуска до районното управление, където се намира Рачев, съобщава Нова ТВ.

Според хората обвиненията срещу него са неоснователни. Специализираната прокуратура му повдигна две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, с които е ощетил общината за стотици хиляди левове.

От прокуратурата са установили втори нарушител на закона. Това е служител на общината, който е извършил общо седем документни престъпления. Срещу него също ще бъдат повдигнати обвинения.

Протестиращите, въоръжени със снимки на кмета, освиркаха неговите противници – хората, след чиито сигнали Марин Рачев беше арестуван. Те също дойдоха пред общината, за да попитат къде са парите, откраднати от него.

Според прокуратурата кметът е източвал общината посредством приближени фирми, на които е възлагал обществени поръчки.

Специализираната прокуратура откри офис, в който бяха на едно и също място всички документи – и фирмени, и счетоводни, на тези 14 фирми. Тоест за нас доказателствата, че се касае за договаряне сам със себе си – че с тези дружества се е източвала общината, бяха подкрепени от действията ни във вчерашния ден”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според кметовете на съседните села, които подкрепят Марин Рачев, сключването на договори с фирми на негови братовчедки не е престъпление и конфликт на интереси.

По-късно протестът се премести от сградата на общината пред полицията с искане кметът да бъде освободен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *