Погнаха двама от поддръжката на пистата в Банско за смъртта на скиор

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г. Попов и Л. Дурчов за извършено от тях престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.

Обвиняемите Попов и Дурчов били служители в „Ю.“ АД, на което дружество била предоставена концесия върху територията в Национален парк „Пирин“ за изграждане на „Ски – зона с център гр. Банско“. В нея била построена писта „Балканиада“, чиято трудност била определена от концесионера и впоследствие от Комисията за определяне на ски пистите и тяхната безопасност като червена. В Наредба, приета с ПМС от 2005 г., за тази категория писта са посочени мерки за безопасност на туристите и обслужващия персонал, на сградите и съоръженията, обезопасяване на съоръженията и стълбовете и др.

На територията на ски център Банско била изградена система за изкуствен сняг, като в зоната на ски писта „Балканиада“, отляво по посоката на движение на скиорите, били разположени четири съоръжения за изкуствен сняг. В ръководството за експлоатация и поддръжка за едно от тях – тип „Ланзе“, имало определени мерките за безопасност, които трябва да се спазват, в случаите, когато оръдието е на открито (на пистата). То следвало да е защитено с подходящи предпазни платна и оградено с мрежа / ограда за ски писта.

Съгласно вътрешната организация за работа на „Ю.“ АД, за обезопасяването на ски пистите били длъжни да следят лицата, на които с длъжностни характеристики било вменено това задължение. Всяка сутрин те били длъжни да проверяват състоянието на ски пистите, както и наличието на знаци и табели на определените за целта места и при необходимост да поставят допълнително обезопасителни мрежи, дюшеци, колове или знаци, ако се налага поставянето на такива, вследствие на възникнали нови обстоятелства.

Към 02.02.2014 г. обвиняемият Попов заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите“, а Дурчов – „Отговорник ски патрул“. На този ден и двамата били на работа. Въпросното оръдие за сняг не било обезопасено и в съответствие с изискванията за експлоатация и поддръжка. Въпреки това, обвиняемите не спазили задълженията им по длъжностните характеристики и действащата нормативна уредба като не предприели каквито и да било действия за обезопасяването на оръдието за сняг, с което да не допуснат застрашаване на здравето на служителите и скиорите.

Около 10 ч. по ски писта „Балканиада“ се спускал А.А., който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът си ударил главата и гърба, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ, пострадалият А.А. починал.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна, предвид травматичните увреждания на мозъка и кръвозагубата, които се дължат на удари на тялото върху неподвижен твърд, тъп предмет.

Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти. Според експертите, тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с предпазни мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него. Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст. В зависимост от посоката на движение на скиорите над съответното препятствие, на достатъчно разстояние трябва да бъде поставена и предпазна мрежа, която допълнително да подсигури и навреме да пренасочва идващите скиори.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, обвиняемите Попов и Дурчов причинили смъртта на А.А.

Предстои насрочване на делото от съда.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *