Подводните камъни при сделка на имот под пазарните цени

Простият отговор на въпроса „Законно си е да правиш сделка под пазарната стойност?“ – е отрицателен. Това заяви пред bTV бившият нотариус и настоящ член ВАС адв. Валя Гигова във връзка със скандалите, свързани с „Апартаментгейт“.

„Данъчната оценка е един от критериите за пазарна цена. Законът за нотариусите и нотариалната дейност определя пазарната цена като тази, за която две страни са постигнали съгласие да бъде сключена една сделка. Когато една сделка за един луксозен имот е под данъчната оценка има два въпроса, които се поставят – дали има друга сделка, която е паралелна на тази при нотариуса и ако това е така – няма проблем“, посочи юристът.

Адвокатът обясни, че това е така, защото правото на строеж е на по-ниска стойност от цената на изработката на самия апартамент. Тя допълни, че договорът за изработка поема икономическата тежест на стойността на целия недвижим имот и уточни, че подобно е положението и с грубия строеж.

„След всичко, което се случи в политическото пространство, много хора се усъмниха в съдържанието и доказателствената стойност на Нотариалния акт. Бяха изключително разтревожени относно общите части при сделките“, каза адв. Гигова и допълни, че масово клиентите избягват вписването на реалната стойност на имота.

Бившият нотариус заяви, че има много рискове, когато се сключва сделка за имот под данъчната му оценка. „Страните трябва да знаят, че при едно разделяне на сделката, това което вече е дадено, това ще се върне. Ако си дал 200 хил. евро, но в сделката си записал 100 хил. лв., 100 хил. лв. ще ти бъдат върнати“, заяви адв. Гигова.

Юристът каза още, че масово сделките се сключват със строителни предприемачи, пред закона те се водят търговци, а срещу тях може да бъде открито производство по несъстоятелност.

„При такова производство, всички сделки, които не са сключени по пазарна цена, се обявяват от синдика за недействителни. Тогава хората са принудени да разберат колко са сбъркали“, коментира адвокат Гигова.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *