Под зоркия поглед на МОН кандидатите за директори на 13 училища в Пиринско се явиха на писмен изпит, с видеовръзка в реално време зам. министър Т. Михайлова изтегли варианта на теста

Под зоркия поглед на Министерството на образованието и науката кандидатите за директори на 13 училища в Пиринско се явиха вчера на писмения изпит – тест.

Както „Струма“ писа, кандидатите за ръководните постове бяха общо 17, от които двама – настоящите вр.и.д. на ОбУ /обединеното училище/ в Дъбница Айтен Солакова и IV ОУ в Сандански Елена Мицанска, не бяха допуснати до участие в конкурса, тъй като представените от тях документи не удостоверяват наличието на магистърска степен и не по-малко от пет години учителски стаж. Един от претендентите пък не се яви на вчерашното препитване и така знания и професионални компетентности дойдоха да покажат 14 човека, сред които вр.и. длъжността директор на благоевградското 2-о ОУ Милена Ковачева, на петричкото СУ „Антон Попов“ Александър Главчев, на санданското 1-о ОУ Виолина Андреева, на начално училище в Банско Евгения Тренчева, на СУ „Васил Левски” – Коларово Росица Трайкова.

Сред кандидатите са и бившата директорка на Професионалната техническа гимназия в Сандански Вера Влахова, зам. директорът по учебната дейност на Профилирана гимназия „Яне Сандански“ Димитрина Лалева и старши експертът по физическо възпитание и спорт в РУО Борислав Иванов, който сподели, че кандидатства за директор на всички училища.

Около 9 часа вчера сутринта желаещите да заемат ръководните длъжности започнаха да се събират в двора на Националната хуманитарна гимназия, където се състоя препитването, а половин час преди началото на теста, след проверка на документите за самоличност, кандидатите бяха допуснати в сградата.

Изпитът се проведе при стриктно спазване на мерките за безопасност – носене на лични предпазни средства, дезинфекция, отстояние един от друг. Специално за теста бе отцепено цялото крило на първия етаж, водещо към хоровата зала на училището, а кандидатите бяха разпределени в две зали по 7 човека, седнали през няколко чина един от друг.

Председателят на конкурсната комисия, началникът на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в РУО Методи Попов пожела успех на всички и ги поздрави, че въпреки ситуацията са проявили отговорност и мотивация да се явят на конкурсите. Той подробно запозна присъстващите със системата на оценяване от втория и съответно третия етап /тоест тестът и интервюто/ от изпита за длъжността.

Самият писмен изпит е с продължителност от 80 минути и съдържа 50 затворени въпроса с три варианта на отговор, от които само един верен. Съответно всеки верен отговор носи една по точка. Резултатът, при който се счита, че кандидатът успешно е издържал теста, е 25 точки. Решаването на теста е анонимно, всеки кандидат отбелязва с кръгче буквата на верния отговор, като няма право да поправя, дописва или изтрива вече избрания отговор. Накрая се попълва формуляр по образец, който се поставя в плик малък формат и се запечатва заедно с големия. Председателят на комисията уточни и че на влизане в залите всички трябва да оставят мобилните си телефони, които да са изключени, както и личните си вещи.

М. Попов представи и останалите членове на комисията – представители на обществените съвети от съответните училища и на общини, сред които зам. кметът на община Сандански Павлина Караджова, главният експерт „Финанси и бюджет“ в община Благоевград Стояна Иванова, главният юрист в РУО Мария Стоянова, както и двама експерти от МОН.

Малко преди началото на изпита бе осъществена онлайн връзка между регионалните управления на образованието, провеждащи конкурси, и МОН. На екрана се появи зам. министърът на образованието инж. Таня Михайлова, която лично разбърка изпитните варианти под формата на листчета, поставени в купа. Служител от пресцентъра изтегли вариант номер 3, след което зам. министърът отвори и останали пликове, за да се види, че са различни варианти. Падналият се тест бе качен в платформата за провеждане на държавните зрелостни изпити, след което размножен спрямо броя на кандидатите.

А иначе от НХГ бяха предварително инструктирани да включат камерите в коридора в двете зали, за да наблюдават от МОН как протичат изпитите.

Малко след 11 часа първи от сградата излязоха вр.и.д. шефовете на ПГЕЕ /Професионалната гимназия по електроника и енергетика/ в Банско инж. Сашка Тодорова и на петричкото 3-о ОУ Юлия Касаветова, а някои от кандидатите писаха до последно.

Днес и утре /28 и 29.07./ по предварително изготвен график ще се проведат интервютата с  издържалите теста, като комисията ще оценява педагогическата, управленската, социалните и граждански компетентности на кандидатите, тяхната административна и правна култура, планиране, организиране и контрол.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *