Покана за гей сборище в студентското общежитие на АУБ взриви благоевградчани

Инициатива на един от 40-те клубове по интереси в Американския университет в Благоевград да събере на парти в студентското общежитие „Скаптопара 1” хора с нетрадиционна сексуална ориентация вчера взриви общественото мнение не само на благоевградчани, но и на редица партии и неправителствени организации.

Новината с покана за гей сборище за 20 февруари се появи в социалната мрежа Фейсбук и вчера до обяд роди 2 протестни декларации. Едната е на ВМРО – Благоевград, другата е подписана от „Национална съпротива – дивизия Благоевград“, Фенклуба на ФК „Пирин“, Обществен съвет – Благоевград, МО на ВМРО „Солунските атентатори“, мотоклуб „Пирински вълци“, НД „Хан Кубрат“, Войнски съюз „В. Левски“, Движение „NS Straight Edge“ и председателя на ГС ЕКИП и общински съветник в Благоевград Кирил Ваклинов.

Под първата декларация, адресирана до кмета на Благоевград Атанас Камбитов с настояване той „да забрани това мероприятие като вредно и опасно, в името на сигурността и спокойствието на благоевградчани“, стоят подписите на зам. председателя на ВМРО и народен представител Атанас Стоянов и на председателя на Общинския комитет на ВМРО-БНД в Благоевград Станимир Радулов. Втората декларация също е адресирана до Камбитов и до ръководството на АУБ и е малко по-радикална – в нея има призив благоевградчани да се присъединят към гражданския протест, за инициатор на който е посочен Николай Йовев. Йовев е националистът, който преди години бе разследван за поставена бомба пред офиса на „Евророма“ в Сандански и дори лежа в затвора, докато падне обвинението от него.

Подвеждаща информация от служители в Американския университет, че вузът им няма нищо общо с инициативата, насочи интереса на обществеността към кооперацията на ул. „Скаптопара“ №1 в Благоевград, където са офисите на БКС и има 3 етажа с частни апартаменти. Обитателите на кооперацията обаче бяха категорични, че не знаят нищо за насрочено тук гей сборище. В късния следобед АУБ обаче официално призна, че инициативата е на негови студенти, и дори даде твърдата си подкрепа за идеята на младежите да съберат в общежитието на парти гейове, лесбийки и бисексуални.

„За нас, като образователна институция, е от ключово значение да мотивираме нашите възпитаници да бъдат социално ангажирани към значимите „горещи“ теми, които възникват в общественото пространство. Затова подкрепяме тяхната инициативност и желание да сложат пръст на пулса на времето и да обсъждат наболелите проблеми, а не да ги игнорират“, се казва в официалното съобщение от пресцентъра на частния US вуз.

Проучване на „Струма“ установи, че конкретният организатор на събитието, разбунило духовете, е клуб SAGR, което е абревиатура на „Students advocating gender equaliti” /Студенти, застъпващи се за равенство между половете/. Още преди 2 дни клубът, чиято страница във Фейсбук е „SAGЕ Aubg”, качва покана към всички, които искат да присъстват на първата ЛГБТ среща /б.р. ЛГБТ е култура, споделяна от гей, лесбийки, бисексуални, трансджендър и интерсексуални, която понякога е наричана жаргонно гей култура/. За час и място на срещата са посочени студентското общежитие в „Скаптопара“, 20 февруари, 19.30 часа. Събитието е представено като среща, на която „можем да говорим и да подкрепим различните“.

В първоначалния вариант на поканата в нея са изредени имената на гей активисти от Пловдив и София, които също са поканени на срещата и са потвърдили участието си. След като вчера скандалът се разрасна, тази част от съобщението обаче бе скрита.

„Разбрах за срещата от интернет и реших да организирам протест, защото е недопустимо в Благоевград, където има толкова много млади хора, да се организира такова сборище”, коментира пред „Струма“ Йовев. До снощи той още не беше обмислил детайлно как ще протекат протестните действия, но смяташе първо заедно с други представители на организациите, подписали декларацията, да поиска официално от студентския клуб да бъдат допуснати до срещата. „Предполагам, че няма да ни позволят да влезем вътре, затова на място ще решим как да действаме”, каза Йовев.

От АУБ обещаха за днес информация дали на срещата ще бъдат допуснати журналисти.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *