Полезните свойства на картофа, за които мнозина дори не подозират!

Картофите са популярен и обичан от много хора зеленчук. От него можете да си приготвите куп вкусни ястия. Въпреки това, много експерти казват, че той е един от главните виновници за трупането на излишни килограми, освен това провокирал и безброй здравословни проблеми.

Като цяло, мнението за картофите е много противоречиво. Има много дискусии относно това полезен ли е този зеленчук, или не. Много диетолози и лекари съветват ограничаване на употребата му, а в някои справочници той дори не е включен в групата на зеленчуците.

Има няколко причини, поради които хората спорят за употребата му. Картофите съдържат голямо количество въглехидрати, които предизвикват качване на излишни килограми. Този зеленчук се усвоява бързо от организма и има висок гликемичен товар. Това означава, че може да предизвика повишаване на нивата на кръвната захар, а след това рязкото й спадане. Храните с висока степен на термична обработка, като чипс или пържени картофи, са сред най-консумираните форми на картофите. За съжаление, приготвени по този начин, те са много вредни за здравето.

Картофите провокират наддаване на тегло

Диетолозите смятат, че има връзка между консумацията на картофи и увеличаването на теглото. В допълнение, този зеленчук повишава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип II. Това се дължи на факта, че за разлика от броколите и спанака, които могат да се консумират и сурови, картофите могат да се ядат само след топлинна обработка. 

Дори когато ги пекат или варят, много хора белят кората им и по този начин губят куп полезни витамини, фибри и минерали, които се съдържат в нея. Към пюрето пък се прибавя прясно мляко и краве масло, което го прави високо калорично. 

Картофите обаче не водят непременно до увеличаване на теглото. От голямо значение е методът на приготвянето им, както и с какво ги ядете.

Какво ще се случи, ако ядете много картофи? 

Много племена са консумирали картофи от самото начало на появата си и нивото на заболеваемост при тях е била много ниска. Менюто на жителите на Папуа Нова Гвинея например се е състояло от ямс, сладки картофи и други подобни клубенови растения. Според проучвания, проведени през 1994 г., местните хора са се придържали към традиционното си меню и почти никога не страдали от сърдечни заболявания и инсулти. Имали са и по-ниско кръвно налягане, както и по-ниско тегло в сравнение със западното население. 

Други етнически групи консумират около 90% въглехидратите, които се състоят основно от сладки картофи. Те почти не страдат от хронични заболявания, по-специално диабет и заболявания на сърдечносъдовата система.

Гликемичен товар на картофите

Когато човек консумира храни, богати на въглехидрати, нивото на глюкозата в кръвта му се повишава и след това пада. Гликемичният товар показва скоростта, с която различното количество въглехидрати се превръща в глюкоза и навлиза в кръвообращението. Картофите имат сравнително висок гликемичен товар, който обаче е различен и зависи от начина на приготвяне. В обеления запечен картоф например  гликемичният товар от 29, а в обикновения сладък – 19. Това се счита за умерено. Поради високото съдържание на антиоксиданти, червените или пурпурни картофи имат много по-нисък гликемичен товар от белите.

Защо някои хора трябва да консумират картофи в умерени количества?

Картофите могат да бъдат полезен и здравословен избор за голяма част от хората, но тези, които страдат от диабет, преддиабет и наднормено тегло трябва да ограничат консумацията им. 

Диабетът е състояние, при което организмът не може правилно да произвежда инсулин или да реагира адекватно на него. Въглехидратите не могат да се усвояват правилно, а това води до повишаване на нивата на кръвната захар. Тези, които страдат от различни заболявания или затлъстяване, трябва да консумират по-малко картофи и повече зеле, боб, гъби, зеленчуци, лук.

Какви хранителни вещества можете да получите с приема на картофи?

Въпреки че различните видове картофи имат различни хранителни характеристики, всички те имат определени ползи за здравето. Консумацията на картофи защитава от хронични заболявания и възпаления, помага за храносмилането и укрепва костите. В този зеленчук се съдържат много полезни антиоксиданти и каротеноиди (вид растителен пигмент, който осигурява защита срещу възпаления и хронични заболявания.

В картофите се съдържа устойчиво нишесте, което не се разгражда в тънките черва. Вместо това то  достига до дебелото черво и подхранва полезните микроорганизми. Под действието на нишестето микроорганизмите произвеждат мастни киселини, които помагат за предпазване от рак на дебелото черво и намаляват възпалението в тази област. Картофите съдържат още фосфор, желязо, магнезий, калций и цинк. Всички тези микроелементи помагат на организма да поддържа структурата и здравината на костите. Струва си да припомним, че голяма част от минералите се съдържат в кората на картофите и те се губят, когато бъде отстранена. 

Най-полезните картофи са червеникавокафявите, но те са с най-ниска хранителна стойност.

Видове картофи и техните ползи за здравето

Съществуват над 200 различни сорта картофи, които могат да бъдат намерени в различните краища на света. Всеки един вид от този зеленчук има различни ползи за здравето. Най-популярните сортове са: жълтият, червеният, виолетовият и сладкият. 

Жълтият е нещо средно между белия и кафявия.Червените картофи имат тънка кора, пълна с антиоксиданти и други хранителни вещества. Червеният цвят показва, че зеленчукът съдържа антоцианин – специфичен пигмент, който помага за подобряване състоянието на нервната система, премахва вредния холестерол, а също така предпазва организма от различни заболявания.

Синият или виолетов картоф намалява възпалението и увреждането на ДНК. Освен това,  няколко часа след консумацията на този сорт зеленчук, антиоксидантният капацитет на системния кръвен поток се повишава, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт при хора с хипертония. В допълнение, виолетовите картофи не предизвикват увеличаване на теглото.

Сладките картофи са богати на хранителни вещества и имат антидиабетни, противоракови и противовъзпалителни свойства. В тях се съдържат много витамини и минерали.

Как правилно да ядем картофи?

В менюто ви този зеленчук трябва да присъства само във варен или печен вид, за да се извлече максимална полза от консумацията му. Яденето на чипсове и пържени картофи два или повече пъти седмично удвоява риска от различни заболявания. Тези храни са пълни с нездравословни мазнини и натрий.

Когато се консумират варени или печени, не се препоръчва добавянето на сол и масло, както и други нездравословни съставки. За да получите максимална полза за здравето, трябва да ядете картофите цели и необелени! 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *