Ползи от хранителните добавки за организма

Хранителните добавки са продукти, чиято цел е да повишат дневния прием на витамини, минерали и други полезни хранителни вещества. Те могат да съдържат аминокиселини, мастни киселини, ензими, пробиотици, билки и др. 

Ползи от хранителните добавки

За балансирана диета, организмът трябва да получава възможно повече ценни хранителни вещества. Когато липсват в диетата, добавките могат да ги набавят и да подсилят организма за по-добър тонус или бързо възстановяване след боледуване.

В повечето случаи комплексна мултивитаминна / минерална добавка ще осигури на тялото ви всички необходими микроелементи. 

Така например, увеличаването на дозата на витамин В3 (ниацин) повишава „добрия“ липопротеин с висока плътност (HDL) холестерол, а фолиевата киселина отдавна се използва за намаляване на риска от вроден дефект на плода.

Антиоксидантите като витамин С и витамин Е могат да намалят токсичните ефекти на химиотерапевтичните лекарства, позволявайки на пациентите да понасят по-високи дози химиотерапия.

По този начин, хранителните добавки са много полезни за лечението на едно или друго заболяване, причинени от недостиг на хранителни вещества.

Хранителната добавка креатин – за какво служи и как да го приемате правилно

Той се намира в мускулите и служи като източник на енергия. В производството му участват три аминокиселини – протеинови компоненти. Синтезът на креатин в организма се осъществява в такова количество, което е необходимо за нормалната физическа активност. На ден се консумират около 2 грама. Според медицинския център Langon от Нюйоркския университет, съдържанието му в тялото на възрастен е приблизително 100-140 грама.

При интензивна физическа активност обаче креатинът се изчерпва по-бързо. Липсата може да се попълни чрез диета или прием на хранителни добавки. Креатинът за спортисти е разрешен във всяко състезание и не е в списъка на забранените лекарства.

Как креатинът помага на организма?

Повишена сила и мощ

Креатинът се образува от аминокиселините аргинин и глицин и осигурява енергия за кратки, интензивни тренировки. 

Забавяне на момента на настъпване на умора и увеличаване на работната мощ

Креатинът е най-подходящ за спортни постижения, което осигурява извършването на повече работа за по-кратко време и увеличава времето, през което можете да работите с пълен капацитет, без да се изтощавате.

По-малко телесни мазнини

Консумирането на креатин подобрява качеството на тренировката, което води до увеличен разход на енергия и по-бързо изгаряне на мазнини. 

Повишава силата на костите

Един от основните рискове за здравето от стареенето е загубата на костна маса. Известно е, че тренировките  могат да повишат силата на костите, но е факт, че възрастните хора рядко се упражняват достатъчно интензивно. Приемът на креатин в съчетание със силови тренировки би могъл да реши напълно този проблем.

Облекчаване на депресията

Основният източник на депресия и депресивно настроение се счита за бавен метаболизъм в мозъчните тъкани. Най-просто казано, мозъкът не получава необходимата за поддържане на здравето енергия.Креатинът има и добър антидепресантен ефект. Чрез увеличаване на нивата на креатин се повишават и нивата на невротрансмитери като допамин и серотонин.

Намалява умората

Лишаването от сън засяга всеки аспект от нашия живот, променяйки степента на контрол на кръвната захар, повишавайки хормона на стреса кортизол, драстично съкращавайки времето за реакция и увреждайки когнитивните функции. Креатинът не просто повишава работната сила и стопира умората по време на тренировки, но и противодейства на ефектите от лишаването от сън. 

Не забравяйте, че както всяко лекарство, приемането на хранителни добавки изисква консултация с вашия лекар. Уведомете го за всички добавки, които възнамерявате да приемате, както и за лекарства, които приемате в момента, без значение дали те са фармацевтични, без рецепта, билкови, традиционни или хомеопатични лекарства. За максимална безопасност и качество залагайте винаги на хранителни добавки от доказани вече на пазара марки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *