Помага ли чесънът срещу новия коронавирус? Опасни ли са писмата от Китай?

Коронавирусът може да се разпространява и през храносмилателната система, показват последните резултати от медицинските анализи. Досега се смяташе, че инфекцията е само капкова, но изследванията в Китай установили наличието на вируса също така в екскрементите на заразени хора и в проби от ректални натривки.

Досегашната прогноза гласеше, че епидемията в Китай ще достигне апогея си в края на тази седмица, но шефът на националния екип от експерти предупреди за очаквано забавяне от 10-14 дни. Световната здравна организация (СЗО) смята, че в Китай вече десетки хиляди са се заразили с вируса 2019-nCoV. Все още не може точно да се прецени какъв е процентът на смъртните случаи – досега се смята, че са около две на сто.

Най-често задаваните въпроси

СЗО предупреждава, че хората са направо удавени в прекалено много информация за епидемията. Специалистите дори наричат това явление „инфодемия“.

Лавината от новини претоварва хората, които сериозно се затрудняват да правят разлика между факти и фантазии. Затова СЗО започна кампания във Фейсбук и в други социални мрежи, в чиито рамки отговаря на най-често задаваните въпроси.

Например: Да пием ли антибиотици като профилактика срещу коронавируса? Отговорът гласи: Не, защото антибиотиците помагат срещу бактерии, но не и срещу вируси. Или пък: Помага ли чесънът срещу заболяването? Не знаем, казват експертите, засега няма доказателства. И още: Не, не е вярно, че димът от фойерверки убива вируса. Не, не е опасно да получавате писма и пакети от Китай, защото вирусът не оцелява толкова дълго върху повърхности на предмети.

СЗО настойчиво препоръчва редовно да се мият ръцете, „дори когато не изглеждат видимо мръсни“. Ако сте заразени или имате съмнения, кихайте само в носна кърпичка или в краен случай в сгъвката на лакътя си, а употребените носни кърпички изхвърляйте в затворена боклукчийска кофа, припомнят специалистите. И още: Обикновените хартиени предпазни маски не са достатъчно добра защита срещу вируса: най-сигурно е да се използват по-плътни маски.

„Инфодемията“, за която предупреждава СЗО, поражда и редица фалшиви новини, дори цели теории на заговора.

Какви ли не теории

Вестник „Ди Велт“ с факти оборва някои от най-разпространените. Например, че фондацията на Бил Гейтс имала патент за вируса или пък, че заедно с центъра „Джон Хопкинс“ още преди седмици е прогнозирала избухването на пандемия, която щяла да вземе 65 милиона жертви. Да, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс спонсорира един институт, който през 2015 година е патентовал „Коронавирус“, но в случая става дума за нещо съвсем друго – за ваксина срещу птичи вируси.

И, да, през октомври наистина се е провело нещо като медицинско учение за опасността от пандемии, в чиито рамки са били разиграни различни сценарии. Един от тези сценарии се гради върху опасението, че ако при избухването на пандемия не се предприемат международни предпазни мерки, жертвите могат да достигнат 65 милиона.

Колкото до твърдението, че коронавирусът е бил „изпуснат“ от лаборатория в Ухан, която работи в режим на повишена сигурност: да, такава лаборатория наистина беше създадена в Китай след избухването на ТОРС-епидемията. Но тя заработи едва след една много стриктна международна проверка. Освен това всички досегашни анализи показват, че вирусът тръгва от едно пазарище в Ухан, а не от въпросната лаборатория.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *