Пореден абсурден иск! Съдът поряза затворник в Бобов дол, поискал 25 000 лева за разширени вени, къмъни в бъбреците, пъпна херния…

25 000 лева поиска затворник, изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора в Бобов дол. Сумата представлява обезщетение за причинени неимуществени вреди – болки и страдания за времето от  01.01.2014-08.03.2017 г., изразяващи се в неосигуряване на достатъчно медицинско обслужване от специализираните органи по изпълнение на наказанията.

Твърди се, че нарушението е породило чувство на страх, незащитеност и малоценност у лицето, тъй като не му е оказано адекватно лечение на „прекъснати нервни окончания на краката, разширени вени – тромбове, уголемена простата, отстранена жлъчка, образуване на пъпна херния, увредено зрение от 2013 г., бъбреци, пълни с камъни“.

Според държавното обвинение искът трябва да бъде отхвърлен като недоказан и неоснователен. Затворникът Асен З. е с наказание „лишаване от свобода“ в размер на 19 години, наложено по нохд №2/2010 г. на Окръжен съд – Перник.

На база медицинска документация, приета като доказателство по делото, вещото лице е категорично, че не намира данни за пропуски или нарушения във връзка с оказването на необходимото медицинско обслужване на затворника. Извършвани са прегледи, консултации, изследвания, насочване за хоспитализация, уточняване на лечението. Хранителният режим е бил осъществяван в рамките на съществуващата нормативна уредба на Министерството на правосъдието.

В разглеждания случай вредите се претендират като причинени от бездействие на д-р Чаушев – директор на Медицинския център към затвора в Бобов дол, и от другите специализирани медицински органи – твърди се, че не е осигурявано достатъчно медицинско обслужване, т.е. от бездействие, с което се нарушава член от Закона за изпълнение на наказанието.

Анализът на писмените доказателства – здравен картон на ищеца, амбулаторните листове от м. 06.2015 г. и м. 03.2016 г., епикризи от м. 05.2015 г. и м. 10.2016 г. ведно с констатациите на вещото лице, обективирани в заключение вх. №209/15.01.2018 г., доказват, че по отношение на лишения от свобода е налице своевременно провеждано и адекватно лечение във връзка с установените заболявания. Екпертизата – първоначална и допълнителна, която съдът намира като обективна, установява, че е налице добра организация, взаимодействие и лечение на З. от лекарите от затвора в Бобов дол, в.о./х.о. при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД – Дупница и СБАЛЛ – София, както и че медицинската документация на ищеца не доказва пропуски във връзка с предприемането на действия за запазване на психическото и физическото му здраве. Не се доказва нарушение на закона във връзка с правото на лишения от свобода на медицинско обслужване.

Съдът намира като неоснователен предявения иск към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за заплащане на сумата от 25 000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *