Пореден намек за заплатата на председателя на ОбС взриви пререкания между Р. Тасков и Д. Урдев на сесията на ОбС – Благоевград/ОБНОВЕНО/

Пререкания и прехвърчане на искри между председателя на ОбС Радослав Тасков и съветника Димитър Урдев белязаха днешното заседание на местния парламент на Благоевград.

Заседанието започна с двукратни аплодисменти. Първите бяха за шампионите по бокс и спортна гимнастика на трите спортни клуба в града – БК „Пирин“, СК „Любчо Солачки“ и ГСК „Пирин- Благоевград 2011“ , донесли златни, сребърни и бронзови медали от държавни, балкански и европейско първенство.  Кметът М. Байкушев и председателят на ОбС Р. Тасков връчиха грамоти на боксьорите Стоян Петров, който е европейският шампион за младежи, Кирил Димитров, Самуел Димитров, Венцислав Митев, Адис Скадрич, Михаил Нотев,  Габриела Иванчева, Мариян Георгиев и старши треньора им Георги Шавулев, на гимнастиците Любомир Станоев, Слави Станоев, Валери Димитров, Никола Гръчки, Радослав Христов, Деян Митев и Христо Димитров и ст. треньора на ГК „Любчо Солачки“ Антон Гръчки, както и на шампионите от Гимнастически спортен клуб „Пирин- Благоевград 2011” Наско Миков, Гергана Маркова, Мартин Мишев и старши треньорът им Александър Марков. 

„Спортните клубове са една от емблемите на Благоевград благодарение на усилията ви, на труда ви, на лишенията, които се налага да изтърпите в името на усрехите за нашия град“, поздрави спортистите кметът Методи Байкушев. И допълни: „Вие сте хора с характер, сила и дух, научени сте как да се справяте в битките и мога единствено да ви пожелая  успешно да прилагате наученото в залата и в живота. Правете добро, бъдете добър пример, бъдете мотиватори за по- малките и вярвайте, че това, което успяваме да допринесем за обществото, е най-голямата победа. Изключително се гордеем с вас! Донесете ни още много успехи“, пожела им градоначалникът.

Вторите аплодисменти в залата отново бяха за треньора Александър Марков, този път в качеството му на новозаклел се съветник. Той зае мястото на Ана Георгиева в групата на ГЕРб в местния парламент.

Напрежението между Д. Урдев и Р. Тасков се нажежи още преди да се приеме дневният ред на сесията. От пленарната трибуна съветникът от ПП Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“  възропта, че негови предложения не се вкарват за дискусия като точки в дневния ред. Едното  касае 120-те апартамента, за които общинската фирма „Биострой“ плаща данъци, без да е техен собственик, а второто е за публичност на разходваните средства от общината и общинските дружества с ежеседмично публикуване на издадените разходни документи. Във връзка с втората тема Урдев атакува индиректно част от колегите си и председателя Р. Тасков: „Надявам се мнозина от вас да се осъзнаете навреме и да си направите отвод по това предложение за решение, защото всеки, който по един или друг начин, той или негови близки получават възнаграждения или някакви финансови средства, би бил в конфликт на интереси.  Мнозина от нас се занимаваме и със собствен бизнес. Има ли някой от вас, който да не се интересува от това как служителите му разходват средствата във фирмата. Едва ли!!! Защо тогава отказваме да дадем тази информация на гражданите на Благоевград, истинските собственици. Не на последно място вие ще помогнете на нашия скъпо оценен председател да разбере възнаграждение в какъв размер получава. На провела се наскоро среща той  е споделил, че всъщност сам не знае какъв е размерът на възнаграждението му, както и за голямата жертва, която лично е направил, отказвайки се от ДМС и клас прослужено време.

Кажете ми, дори само заради това, не си ли заслужава да вземем едно такова хубаво решение?!“, „стреля“ към залата Урдев и се обърна към кмета: „Уважаеми г-н Байкушев, това предложение направих и на заседанието на ОбС през месец февруари при приемане на бюджета за 2024 г. Тогава, ако не бъркам, вие заявихте, че не му е сега времето и имате нужда от изграждане на капацитет, за да приложите подобна мярка. Не разбирам за какъв капацитет говорите, но не забравяйте това все пак бе един от вашите основни акценти в предизборната ви програма, а скоро ще мине и първата година от този мандат“.

„Темата „Биострой“ Урдев повдига още няколко пъти в хода на сесията и  градоначалникът  М. Байкушев трябваше нееднократно да настоява, че му е нужно време за изясняване на ситуацията, като гарантира, че тя ще се реши по най-добрия начин за гражданите на Благоевград. Градоначалникът директно обвини Урдев, че търси евтин PR и медийно внимание.

Реакцията на председателя на ОбС Р. Тасков бе по-остра: „По същество отдавна не чета предложенията, с които ни заливате, защото смятам, че те нямат логическо обяснение, освен това да сте във фокуса на медиите, Фейсбук и т.н.“, обърна се той към съветника от ПП Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и продължи: „Моята работа като председател на ОбС е да следя дали предложенията, които достигат до сесия на ОбС, са законосъобразни и дали постъпват с всички необходими реквизити, за да не се стигне до отмяната им от областния управител или атакуването им в съда. Всички предложения, които правите, според мен абсолютно умишлено, показват точно това. Опитвате се да създавате впечатление пред обществеността, че сте много активен и много запознат с нормативната уредба. Много ви моля, прочетете я! Умолявам ви, прочетете чл. 99 от Правилника за работа на ОбС, в 4 точка там е казано какво трябва да съдържа едно предложение, когато общински съветник има законодателна инициатива и предлага на ОбС да гласува определено решение. Изкарвате заговори, че някой нещо има против само и единствено да оправдаете собствената си некомпетентост и непознаване на нормативната уредба. На това трябва да сложим край! Вече 20 минути занимаваме всички  граждани с недомислени предложентия, твърдения и инсинуации. Обсъжда се вашето предложение за „Биострой“ много внимателно и с изключителна сериозност от членовете на председателския съвет и нямаше един човек, който да каже да го допуснем в дневния ред, защото то е незаконосъобразно. Не е колегиално на гърба на ОбС да си правите  PR”, каза Радослав Тасков. Той не даде думата на Урдев за реплика, но въпреки това съветникът вметна, че председателският съвет няма правомощия да отхвърля точки и това е становище на прокуратурата.

Пререканията между председател и съветник не спряха почти до средата на заседанието, когато Р. Тасков възложи ангажиментите си на водещ на заседанието на Георги Корчев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *