ПОРЕДЕН СБЛЪСЪК! Хора на самоотлъчилия се архимандрит Касиан опитаха да нахлуят и окупират Жаблянския манастир

Група  от няколко човека начело със самоотлъчилия се от БПЦ архимандрит Касиан са нападнали в събота Жаблянския манастир с идеята да го окупират.

Св. синод обяви архимандрита за самоотлъчил се разколник още от ноември 2005 г., но отецът има много последователи. Той е завършил физика, автор е на много книги за вярата. Ръкоположен е в Гърция. Противоречията му с БПЦ са главно по основни въпроси за каноничността на църквата. И затова винаги подчертава: „Ние сме православни!”. Архимандрит Касиан смята, че и календарът е грешен и от години този спор между него и БПЦ традиционно всяка година се повдига по Великден.
Във връзка с конфликта в събота един от монасите написа в социалните мрежи:

„На 13.07.2024 г. беше направен опит да бъде окупиран Жаблянският манастир от няколко човека начело с разколника Касиан. Както се разбра по-късно, вдъхновител на акцията е една известна Фейсбук звезда, която засега ще наричаме игумен N. Докато се борих да не ги допусна към монашеските килии на манастира, ми отнеха телефона и изтриха видеозаписите, на които се вижда как ме нападат и ми посягат физически. Бях заплашен и със саморазправа от един от нахлулите, който е обявил, че работи в „службите”. Благодарение на пристигналата навреме полиция конфликтът бе прекратен, без да успеят да настанят Касиан като собственик на манастира. На нападателите са взети личните данни и са предупредени да не идват повече в тази света обител. Въпреки това очаквам още провокации и инсценировки, просто тези хора са си такива. За случая е уведомена и Софийска света митрополия“, пише монахът.

От ОДМВР потвърдиха за инцидента и че са установени всички участници. Случаят се проверява.

Манастирът се намира над земенското село Жабляно, игумен от септември 2020 г. е йеромонах Силуан. Преди това в манастира са живеели старостилни монаси, отделили се от Българската старостилна православна църква заедно с доскорошния архимандрит Касиан. През април 2020 г., по време на пандемията, монашеската общност, обитаваща Копиловския и Жаблянския манастир, е свалила Касиан от игуменството. Той е приел и епископски сан в една от многото старостилни общности зад граница, но се отказал от него и е обявен за обикновен монах. Какъв е сега неговият сан остава загадка.

С назначаването на нов игумен, който е монах в Българската православна църква, Жаблянският манастир преминава отново в юрисдикцията на Софийска митрополия.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *