ПОРЕДЕН УДАР ПО ДЖОБА! За седмица брашното в Благоевград поскъпна с 2,1%, хляб „Добруджа“ /830 г/ удари 1,59 лв., захарта „загорча“ с цена от 1,63 лв.

С 2,1% поскъпна само за седмица брашното в Благоевград, цената на прясното пилешко стигна до невъзможните 5,75 лв/кг, тук се продава и най-скъпата в страната захар – 1,63 лв./кг.

Това показва справката за миналата седмица на цените на основните стоки, които наблюдава Министерството на земеделието и храните. Тя за пореден път показва, че в един от най-бедните градове в България – Благоевград, цените са ненормално високи и прехраната излиза значително по-скъпо, отколкото в другите райони на страната.

Брашното тип „500“ е поскъпнало за седмица в 4 области, 2 от които са Благоевград и Кюстендил – и в града под Хисарлъка цената му стигна 1,43 лв./кг в големите търговски вериги. Това е точно 2 пъти повече от цената му в Стара Загора, която е 0,72 лв., и обяснява защо на много места в Благоевград хлябът с най-популярната марка „Добруджа“ вече е 1,59 лв. – нарязан, от 830 грама.

За седмица в областите Благоевград и Кюстендил цената на брашното се е повишила с по 2,1%, докато в Перник и София се понижава с по 3,7%, отчита статистиката на министерството.

 Отново в Благоевград е и най-големият марж при цените на брашното на едро и дребно – 0,26 лв./кг, докато в повечето от областите тя е едва 0,05 лв./кг, което пък е индикатор за огромни търговски надценки на насъщния.

Абсолютен рекордьор е Благоевград и по отношение цената на пилешкото – в малките магазини с цена от 5,75 лв. на кг прясното пилешко е на път скоро да прескочи психологическата бариера от 6 лв/кг. За последната седмица цената на пернатите на едро се вдигна с 4%, което обуславя поскъпването на най-популярното месо в големите вериги на Благоевград до 5,59 лв./кг. Леко поевтиняване – с 2 ст., има само в цената на замразеното пилешко на едро, което не му пречи обаче до благоевградските потребители то да стига на цена 4,74 лв./кг.

В Кюстендил прясното пилешко също е 5,59 лв./кг, а в Перник – 5,45 лв. В същото време в 11 области цената на пилешкото пада всяка седмица трайно, но Югозападът видимо не е сред тях.

Захарта също нагарча на благоевградския потребител – в малки магазини тя стигна най-високите стойности от началото на годината за цялата страна от 1,63 лв./кг. За Кюстендил тази цена е 1,53 лв., за Перник – 1,47 лв., а средните стойности за страната са 1,60 лв.

Непроменена през последната седмица е само цената на яйцата – 25 ст. са най-скъпите в Благоевград и Кюстендил, а в Перник държат  цена 30 ст. В областния център на Пиринско на места дори се наблюдава поевтиняването им с 1 ст. 

Средните цени на дребно на яйца, размер М и L, за страната остават съответно 0,23 лв./бр. и 0,25 лв./бр., а цените на яйца, размер М, варират от 0,17 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,27 лв./бр. (Перник и София).

Във високите ценови диапазони Югозападът остава и по отношение на рафинираното слънчогледово олио. И в 3-те области цената му в големите вериги е по-висока от тази в кварталните бакалии, като най-скъпо е олиото в Кюстендил – 4,09 лв., следвано от Благоевград – 4,02 лв., и Перник – 3,87 лв. Средните за страната стойности на литър мазнина са 3,71 лв. На едро олиото е 2,90 лв/л, което отново показва сериозно раздуване на цената от страна на веригите и дребните търговци. За 2 г. мазнината е поскъпнала 2 пъти – през лятото на 2019 г. цената беше 2,15 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *