Посетителският информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура

С демонстрация как са тъкали на „разбой” нашите баби, започнаха Културните вечери „Традиции и изкуства” в Банско. Успешният формат се провежда за четвърта поредна година с домакинството на Посетителския информационен център в курорта и съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров”. В продължение на повече от два месеца, по време на активния летен сезон, жителите и посетителите на планинския град, имат възможност да се допрат до позабравените български занаяти, традиции и бит.  Те ще могат и да се включат в организираните демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  – предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба.

Демонстрациите  се съпровождат  от изпълненията на фолклорните състави от всички населените места на територията на община Банско, които придават допълнителен колорит на вечерите.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров” отново ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града да могат да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро.

Посещавайки организираните от Музеен комплекс – Банско еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотуровете в комплекса, любознателните посетители на курорта ще могат да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района. А образователните интерактивни игри „Деца в музея“ подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център,   организирайки изложби на теми живопис, графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Не са забравени и феновете на киното. В ПИЦ – Банско ще се прожектират различни филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят. Всичко това ще бъде на разположение на любопитните посетители от 6 юли до 8 септември.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *