Посолството ни в Австрия не е информирано за присъдите за тероризъм на двамата българи

Българин и австриец с българо-турски корени са осъдени в Австрия по обвинение, че планирали терористично нападение. На първа инстанция съдът в Грац ги призна за виновни.

Според прокуратурата в Грац, те са вкарали в страната планове за бомбен атентат и се занимавали с вербуване на джихадисти за „Ислямска държава“.

Двамата мъже бяха задържани миналата година при мащабна антитерористична операция в Австрия след разследване, продължило 4 месеца. Осъдени са на 8 и 7 години затвор.

От МвнР казаха, че посолството ни в Австрия не е информирано за присъдите. Мълчание запазиха и австрийските магистрати, съобщава btv.

Ето какво обаче научихме неофициално.

В началото на 2017 г. 800 спецполицаи щурмуват жилища и джамии едновременно в Грац и Виена. Сред арестуваните има мъже от Афганистан, Сирия, Босна, Македония. Всички те са заподозрени, че са във връзки с ислямистки организации и че се опитват да изградят радикална клетка.

„Радикалният ислямизъм няма място в Австрия. Ще направим всичко възможно, за да му се противопоставим”, заяви тогава Волфганг Соботка, министър на вътрешните работи в Австрия.

По неофициална информация, осъденият българин се казва Хактан Самир Сами и е от Силистра. Според наши източници той се опитал да вербува мюсюлмани у нас. След това бил в Сирия, а през 2015 г. се озовал в Австрия. В дома му е открита флашка с текстове, които, според разследващите, представляват „курс за терористи“.

„Вещите лица изрично са казали, че следвайки тези указания, които са намерени на текстовете във флашката, може да бъде създадено взривоопасно устройство. Имало информации, свързани с натравяния, за детонация от мобилно устройство от разстояние. В жилището са открити следи от тротил”, каза Александър Детев, журналист във Виена.

Фейсбук профил на човек с неговото име придоби популярност у нас преди 6 години. Там е отбелязано, че живее в Пазарджик. Лицето му е скрито с качулка, а в ръцете си държи Корана.

Според прокуратурата другият осъден – австриецът с българо-турски корени, бил убедил две семейства с общо 9 деца „да отидат директно в Ада“.

„Обвиненията срещу него са, че е идеолог на религиозно движение, което се стреми към държавен преврат и превръщането на Австрия в теокрация, т.е. държава на Бога”, допълни Александър Детев.

По време на процеса двамата не са направили самопризнания.

Присъдите им не са окончателни. Това не са и първите осъдени за тероризъм.

Най-емблематичният пример е на Иван Захариев – Джон Терориста, който през март тази година получи 2,5 години затвор за подготовката на терористичен акт в Германия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *