Посрещнаха Путин с 21 оръдейни салюта на военна церемония във Виетнам

Руският президент Владимир Путин бе посрещнат във Виетнам с 21 оръдейни салюта по време на военна церемония, предаде Ройтерс.

Виетнамският президент То Лам поздрави Путин за преизбирането му и похвали постиженията на Русия, включително „вътрешнополитическата стабилност“. Двамата се срещаха в столицата Ханой.

„Още веднъж поздравявам нашия другар за това, че получи огромна подкрепа по време на неотдавнашните президентски избори, което подчертава доверието на руския народ“, каза Лам.

В отговор Путин заяви, че укрепването на всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам е един от приоритетите на Русия.

Руският президент заяви, че уважава диалога с регионалния блок – Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в който според него Виетнам играе активна роля.

Виетнам е втората и последна спирка от обиколката на Путин в Азия, в рамките на която сключи пакт за отбрана със Северна Корея.

Посещението на Путин във Виетнам предизвика критики от страна на САЩ, които миналата година подобриха дипломатическите си отношения с Ханой и са най-големият експортен пазар на Виетнам.

В изявление на американското посолство по-рано през седмицата се казва, че никоя страна не бива да предоставя на Путин трибуна за популяризиране на руската война в Украйна.

Западните страни, начело със САЩ, въведоха санкции срещу Русия, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година. През март 2023 г. базираният в Хага Международен наказателен съд издаде заповед за арест на Путин във връзка с предполагаеми военни престъпления в Украйна, които той отрича.

Виетнам, Русия и САЩ не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Виетнам е третата страна, която Путин посещава след Китай и Северна Корея, откакто положи клетва за пети президентски мандат през май.

БТА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *