Поставят ни стикер с вграден чип на колата при техническия преглед

При годишен технически преглед на автомобилите ще бъде поставян стикер с вграден чип.

Това не е чипиране на автомобилите, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ изпълнителният директор на Агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

„От 12 юли 2021 година започват да се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност в една част и нови стикери за преминатия технически преглед. В тези стикери ще се отразява и екологичната група на превозното средство. Вариантът е направен екологичната група да може да се контролира визуално от самия стикер, поставен на предното стъкло на автомобила, както и с чип, който ще бъде вграден в този стикер и ще може да се чете дистанционно тази информация“, допълни той.

Автомобилът трябва да е технически изправен, преминал успешно технически преглед, за да получите документ за техническа изправност, а към този документ за техническа изправност ще има и стикер, в който ще се определя и екологичната група.

„След 12 юли всеки, който успешно премине технически преглед, ще получава този стикер и ще му бъде поставян на автомобила. Стикерът ще важи до следващия технически преглед. Ще се поставя на предното стъкло, в средата зад огледалото за обратно виждане“, обясни Рановски

Всеки, който в момента регистрира автомобила си в МВР и всеки, който по някаква причина ще посети София преди да дойде датата за периодичен преглед на автомобила му, ще може да се яви в пункт за технически прегледи, където ще му бъдат направени само измервания без проверка на техническа изправност и ще му бъде издаден такъв стикер.

„Екологичната група е различна от екологичната категория, определена от завода производител. Един автомобил, произведен преди около 20 години с определена екологична категория, трябва да видим в коя екологична група според замърсяването ще попадне. Екологичните групи са 5 – петата са електрическите автомобили и хибридните автомобили. Останалите автомобили, които работят на бензин, дизел и газ ще бъдат групирани в останалите 4 екологични групи“, каза още Рановски.

По думите му, правомощия на кметовете са в определени дни да налагат забрани за определени групи превозни средства, които по време на тези забрани няма да могат да посещават определени части на градовете, но няма да се затварят целите градове.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *