Почина актрисата Гинка Спасова

Почина актрисата и дарителка на Националния литературен музей Гинка Спасова. Опелото на Гинка Спасова ще се отслужи на 28 юни от 14:00 ч. в столичния храм „Успение Богородично“ в Централните софийски гробища, съобщават от Националния литературен музей.

Гинка Спасова е родена на 4 септември 1925 г. във Варна. Завършила е Държавна девическа гимназия „Княгиня Мария-Луиза“ в родния си град, впоследствие Държавното висше театрално училище в София. Част от трупите на Варненския и Народния театър, както и на Театър на словото. През годините играе на една сцена с актрисите Славка Славова, Таня Масалитинова, Стоянка Мутафова, с които я свързва и приятелска дружба. Прекарва последната част от живота си скромно, в безрезервна подкрепа и пълна отдаденост на своя съпруг – писателя Иван Симеонов (1926 –2018 г).

„Гинка Спасова и Иван Симеонов са най-големите дарители на Националния литературен музей. Съгласно общата им воля техният апартамент в София, подарен на държавата, ще бъде превърнат в литературен кабинет „Иван Симеонов“, за да бъде запазен за поколенията като духовно средище на пишещата общност и място на памет и почит към жеста на дарителите“, разказват от екипа на НЛМ. Те определят Гинка Спасова и Иван Симеонов като „истински аристократи на духа, културни деятели, добри и достойни хора“.БТА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *