Почина легендата на рокендрола Чък Бери

Легендарният американски музикант, иконата на рокендрола Чък Бери почина на 90-годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Чък Бери е бил намерен в безсъзнание в дома си в Сейнт Луис в щата Мисури. В 12,40 ч. местно време в събота е бил подаден сигнал до Бърза помощ и полицията. Опитите на лекарите да върнат към съзнание музиканта не се увенчали с успех и той бил обявен за мъртъв в 13,26 ч.

Пълното име на Чък Бери е Чарлз Едуард Андерсън Бери. Той е роден на 10 октомври 1926 г. в Сейнт Луис, щата Мисури.

През 1986 г. е един от първите музиканти, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери е и в списъка на 100-те най-велики музиканти на всички времена на сп. „Ролинг стоун“.

Чък Бери е носител на награда Грами за специален принос към музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

Чък Бери е най-значимият цветнокож изпълнител, оказал влияние върху рокендрола и е смятан за един от пионерите в този стил. Той въвежда китарения риф като отличителна черта в рок композицията.

Сред хитовете на Чък Бери са „Johnny B. Goode,“ „Roll Over Beethoven“, „Sweet Little Sixteen“, „Maybellene“, „Thirty Days“ и др. Най-популярните му парчета са композирани са от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Той е известен с прякора „лудите крака“ заради несравнимите си движения на сцената.

Като дете учи китара. После става фризьор, жени се и става глава на семейство. За да свърже двата края всеки месец, той свири на китара в клубове и така е забелязан от прочутия блусмен Мъди Уотърс.

През 1955 г. записва първата си песен и това „Maybellene“, превърнала се във феноменален успех. В края на 50-те години музиката на Чък Бери е навсякъде.

Песните му са посветени на прости и универсални теми, вълнуващи младежите – купони, флиртове, коли, училище. Така Чък Бери става герой на бялата младеж, привлечена от рокендрола.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *