По-ниското ДДС за заведенията и ресторантите може да влезе в сила още от 1 юни, научи NOVA. Очакваше се окончателно решение по темата да бъде взето в сряда, но засега преговорите продължават.
По-нискaта данъчна ставка няма да доведе до по-ниски цени в менюто на заведенията, защото идеята е свободните пари да помогнат на бранша да оцелее, без да покачва цените. Собствениците приеха радушно идеята мярката да влезе в сила още от това лято, тъй като според тях това ще предотврати фалита на голяма част от ресторантите и заведенията, които и в този момент не могат да отворят врати. Ще бъде избегнато и съкращаване на персонал.
Сметките на бранша показаха, че по-ниският данък добавена стойност от 9 %, вместо 20, няма да е в полза на крайния клиент.
„Достатъчно е да не се вдигат цените, има 4 по-сериозни вдигания на цените в нашия бранш. Тази мярка най-вероятно ще ни позволи да замразим тези цени и да инвестираме в персонала си, за да го спрем да пътува за чужбина“, заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциация на заведенията в България.
A за да оцелеят заведенията, новото ДДС трябва да се въведе още сега, твърди председателят на НФСБ Валери Симоенов.
„Повече от очевидно е, че най-тежкия удар коронавирусът нанесе точно върху този бранш. И е естествено на тези хора да им дадем възможност да компенсират частично загубите, които са претърпели, а не да им го дадем от 1 януари 2021 г., когато тях няма да ги има вече“, смята той.
„Много е важно да видим кога ще влезе ДДС, защото фалитите и съкращенията са в момента. Голяма част от бранша все още не е отворил, а голяма част от нашите колеги вече фалираха“, добави Алибегов. А в замяна от бранша обещаха изсветляване на бизнеса и не по-малко приходи в хазната.
Засега мярката не се обсъжда за други браншове. Коалиционният партньор Валери Симеонов подходи с разбиране и към мнението на финансовият министър, който не одобрява свалянето на ДДС за заведенията.
“ Аз много уважавам Горанов и смятам, че той е един истински патриот, защото милее за бюджета на държавата. Поведението му е абсолютно адекватно, даже и в тази криза“, смята той.
Мярката ще обхване близо 95 % от заведенията – колкото са категоризирани по закона за туризма. А какъв ще е ефектът за бранша, зависи от това кога ще се въведе по-ниското ДДС. Точната дата обаче все още се обсъжда.