ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КМЕТА КР. ГЕРЧЕВ! Разкриват кабинет за неотложна помощ в Разлог

Разкриване на кабинет за неотложна помощ ще се обсъжда в Разлог. Въпросът вече е поставен на дневен ред от кмета Красимир Герчев, който на провелата се завчера редовна сесия на местния парламент изложи намеренията си за това. Градоначалникът апелира за провеждане на съвместна среща между членовете на ПК „Социални дейности и здравеопазване“, управителя на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев, представители на Спешен център, Здравната каса и общопрактикуващите лекари, както и председателя на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова. На срещата ще бъдат обсъдени механизмите, по които това може да стане, и всички въпроси, свързани с дейността на неотложния кабинет. Целта му е освен улеснение на пациентите, които ще могат да разчитат на лекарска помощ както през нощта в делнични дни, така и през цялото денонощие в празнични и почивни дни. Ще се постигне и облекчаване работата на лекарите специалисти в МБАЛ – Разлог, които към момента са ангажирани и поемат много от случаите в Спешен център – Разлог. Не на последно място, се очаква неотложният кабинет да облекчи финансово и болницата.

„Всеки месец лечебното заведение претърпява финансови загуби, които никак не са малки. Както знаем, много здравно неосигурени лица посещават и ползват услугите на Спешен център, и съответно целия ресурс на болницата – всички специалисти, лаборатории, рентген, които остават за сметка на лечебното заведение. Затова апелирам да се съберат всички страни – представители на Спешен център, МБАЛ – Разлог и представители на личните лекари, тъй като те имат в своите ангажименти да предоставят и спешна помощ при спешни повиквания и да обсъдят възможността да се направи такъв кабинет, който да поема и приема хора, и съответно да преценява дали са за спешна помощ, или не. Тук трябва да има и добра воля, за да може да се реши този въпрос. Има такава практика и в други лечебни заведения, които прецизират случаите и съответно не се натоварва финансово толкова лечебното заведение. Този въпрос трябва да бъде решен. Затова поисках Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности съвместно с управителя на болницата д-р Велев, председателя на ОбС д-р Мария Копанарова, представители на Здравната каса и личните лекари да го обсъдят и да се вземе решение. В момента болницата се обезкървява и няма кой да възстанови тези средства, а те са хиляди на година. Ние полагаме усилия с всички възможности, които имаме, за укрепване на лечебното заведение и ремонти, но в крайна сметка всеки трябва да положи усилия”, коментира кметът Красимир Герчев.

Той допълни, че въпросът ще бъде решен в най- кратки срокове. Предстои детайлите около разкриването на неотложния кабинет тепърва да се изяснят. Дежурства в него ще дават общопрактикуващите лекари, които преценяват кои случаи са неотложни и кои спешни, и дали да бъдат насочени към Спешен център.

На този етап не е ясно колко джипита ще откликнат на тази инициатива и ще се ангажират с дежурства в неотложния кабинет.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *