ПП-ДБ иска Радев да отложи връчването на мандата с три месеца

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” поискаха президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с три месеца. Това стана ясно след среща на коалицията с държавния глава, инициирана от ПП-ДБ за мандата.

„Ако мандатът бъде даден тази седмица, той ще бъде върнат неизпълнен”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след разговора с държавния глава. 

„Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято – множество остри противоречия, силна динамика в политическите процеси. Тази сложна обстановка изисква диалог и навременни и оперативни решения”, каза в началото на срещата по-рано държавният глава.

„Кризите изискват нестандартни решения. И затова предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическа криза. В нейната същина е неуспялата борба с корупцията. Мястото на корумпираните политици не е в Народното събрание”, започна Николай Денков.

„Искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим липсващата крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпирани лица”, добави Денков.

От ПП-ДБ предложиха декларация с важните стъпки, които трябва да се направят, и обясниха, че ще търсят широка политическа подкрепа за нея. „Затова ни трябва известно време и затова сме дошли при вас с призив да обсъдим тази възможност”, настоя Денков.

Според държавния глава вторият мандат е изненадал коалицията. „По-скоро разбирам, че ви трябва време за работа на парламента. Той да свърши определени неща, от които има необходимост и ние с години чакаме решение в тази посока”, смята Радев.

Президентът настоя от ПП-ДБ да отговорят на въпроса има ли мнозинство в парламента и им припомни, че коалицията разполага с 39 депутати, а идеите им изисквали мнозинство, а някои от предложенията – квалифицирано мнозинство.

„Очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията около намирането на политическа подкрепа в рамките на 50-ото Народно събрание първо по съставянето на правителството. От вашите действия и реакцията на политическите сили ще взема решениe кога да връча втория мандат”, каза държавният глава.

„Очакванията са ни през утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители и след това да видим дали ще има подкрепа”, обяви Денков. От ПП-ДБ искали да видят реално приети закони и решения, които да показват, че има подкрепа за истински промени. „Не искаме да се занимаваме с подмяна”, категоричен беше Денков.

„Определено това, което изложихте, е очакването на цялото общество от дълги години. Вече няколко пъти подчертавах, че в такива трудни ситуации на кризи трябва да се водим стриктно от закона, най-вече от Конституцията. Ще очаквам вашите навременни действия, за да взема решение и да не компрометираме и самата конституция”, заключи президентът.

Божидар Божанов от ПП-ДБ обяви, че ако декларацията бъде подкрепена от достатъчно народни представители, тогава ще се обърнат към президента, за да му кажат, че в парламента има мнозинство. „Ако декларацията не бъде подкрепена, ще върнем мандата много бързо. Ако тя бъде подкрепена, трябва да проверим има ли наистина мнозинство. Това би изисквало време – може би около три месеца”, посочи той.

„Ние подкрепяме нашите колеги от „Демократична България” за тази декларация. Скептични сме, че ще има такова мнозинство в парламента. Добра посока е тя да се подложи на гласуване. Истинският тест е реалното гласуване. Или има реално гласувани закони, или връщаме мандата празен”, уточни Петков.

Нова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *