Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Името на Миталов стана известно, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че му се налага забрана за пътуване в САЩ. Според изявлението на Кирилов, Миталов е накърнил престижа на съдебната власт с действията си.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава”, се казва в изявлението.

Миталов е съдията, пуснал обвинения в шпионство Николай Малинов да пътува за Русия за среща с Владимир Путин. Срещу него имаше сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска проверка на делото.

Миталов не е поискал становището на прокурора, става ясно от изявлението на правосъдния министър. Той е направил еднократното разрешение за напускане на страна без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Съдията е образувал  частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е „иззел“ компетентността на водещия досъдебното производство орган.

„Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона. Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност“, смята още Кирилов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *