Празникът на черешата в Кюстендил стартира със социална кампания

За пръв път Празникът на черешата излезе извън пределите на града и достига до всеки дом благодарение на кампанията, която стартира новото ръководство на Община Кюстендил в лицето на инж. Огнян Атанасов.

Кампанията успява да обедини в едно овощното богатство на региона, младежкия ентусиазъм и любовта и уважението към възрастните, а кметът инж. Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов, Венцеслав Терзийски, Бойко Клечков и Николай Дочев, социални медиатори, служители на общината, младежи от Консултативен съвет по въпросите за младежта към Община Кюстендил и Девойки „Кюстендилска пролет“ обединиха усилия, за да достигне празникът до всеки дом.

Те лично посетиха адресите на хора в неравностойно положение не само в града, но и в най-отдалечените села в община Кюстендил, за да им доставят хранителни продукти и да им подарят усмивка.

 „Поставихме началото на кампанията и в днешния ден посетихме много хора в неравностойно положение, социално слаби, самотно живеещи – и пренесохме празника при тях. От години правим празници, но много хора не могат да излязат от вкъщи, да се насладят на концертите на площада, не могат дори да опитат череши, затова решихме тази година ние да идем при тях и да направим възможно всичко това. Занесохме им кюстендилски череши, местно производство, сокове и домашни печива, за да усетят и те празника. Поговорихме си, посмяхме се, поплакахме… така заедно отбелязахме празника“, каза кметът инж. Огнян Атанасов.

„Щом си спомняте за нас, няма скоро да си отидем от този свят – каза една от възрастните дами, които посетихме днес – Пожелаваме си още много празници, които да споделим заедно!”.

Кампанията продължава през цялата седмица, а ръководството и служителите на Община Кюстендил ще посетят домовете на нуждаещи се хора както в града, така и в селата Слокощица, Багренци, Гирчевци, Грамаждано, Шишковци, Вратца, Ябълково, Горановци, Драговищица, Раждавица, Коняво, Жиленци, Копиловци, Гюешево, Гърляно и др.

Официалното откриване на тридневния празник е в петък, 28 юни, от 19:00 ч.

Проявата ще продължи с концерт на група „Акага“ и участието на Кристиян Янкулов и Биляна Добрева.

Тази година организаторите ще подредят и специална зона, където ще се предлагат прохладни летни напитки и черешови изкушения. Сред атракциите са още алея, която ще представи красотата и майсторството на типичните за района занаяти, улица на живите места със съхранените от тях традиции пред читалище „Братство“ в града и др.

Със свои изпълнения в съботната вечер ще се представят певците Миро и Дивна.

По повод Празника на черешата са предвидени и безплатни туристически обиколки на Кюстендил на български и английски език, както и много занимания за деца.

Над 150 търговци от цялата страна вече са подали заявление за участие в проявата. Участие ще вземат и над 50 производители на череши.

ИВАН ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *