
Стотици радомирци и гости на града се събраха на седмото издание на Празника на бозата. Празникът започна с възстановка на производството на боза и месене на питка в етнографската „Стойова къща“, където една зала е посветена на бозаджийството. В двора актьорът Божидар Попчев, превъплътил се в ролята на Илия Бозаджията, посрещаше посетителите и ги подканяше да разгледат залата със съдовете за производството на боза. После заедно с трима гайдари се отправиха към старата чаршия.

Празникът тази година премина под надслов “С боза, гозба и песен”. На стария пазар, където някога се е намирала сладкарницата на албанеца Али Сербез и неговия син, предали на местните занаята за производството на бозата, младежи, преоблечени като бозаджии, сервираха на посетителите от напитката и раздаваха оригиналната рецепта за производството й.



Димитър Калгарийски от с. Чуковец е първият бозаджия в Радомирско, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г. Бързо бозаджийството се превърнало в основен занаят за много мъже от околията. Най-старите майстори правели гъстата течност от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена – от просо и ръж. Бозаджиите се сдружавали в компании и след Симеоновден тръгвали из страната. Връщали се в родните места по коситба. Най-много били бозаджиите от селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг. Сега единственият производител в града е бизнесменът Валентин Данаилов, който почерпи всички, дошли в сладкарницата.


Земеделци и занаятчии изложиха стоките си, предлагаха вкусна баница, мед, домашна лимонада с мед и лимон, низа с пипер, сладкиши и всичко, което е родило Радомирското поле.
От пазара гайдарите и танцьори от читалището в Радомир поведоха гостите към централния площад, където пред сградата на читалището се извисява единствената в света двуметрова Статуя на бозаджията. Неин автор е радомирецът и почетен гражданин проф. Евгени Кузманов. Кметът на общината Пламен Алексиев поздрави дошлите на празника, а самодейци от читалищата в общината пяха и танцуваха. Шеф-готвачът Петър Михалчев приготви и раздаде вкусна радомирска кавърма.
До късно следобяд продължи празникът, а радомирци и гости се веселиха и танцуваха заедно с изпълнителите.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА