Коронованият за Цар на виното Славчо Тренчев пръв заряза лозята в благоевградското село Дъбрава, единствената дама участник грабна наградата за любовен еликсир

Славчо Тренчев е новият Цар на виното в благоевградското село Дъбрава. Миналогодишното му чисто мерло бе оценено най-високо от журито енолози  Светлана Тренева, Васка Стоилова и Костадин Терзийски на традиционния конкурс, който вече 15 г. събира в благоевградското село майстори и ценители на божествения еликсир навръх празника Трифон Зарезан.

„За втори път печеля титлата Цар на виното в с. Дъбрава.Първият път беше преди 5 г., отново с мерло“, не скри радостта си победителят.

Тънкостите да прави вълшебно вино заедно с лозето на Китанов рид наследилл от баща си, който на времето работел във „Винпром”. „Отглеждам различни сортове грозде, но още при брането го деля, за да стане хубаво виното“, обясни Славчо Тренчев и отбеляза, че опитът му в правенето на напитката на боговете е над 30 г. На въпрос каква е рецептата му за добро вино той се усмихва широко:

„Много любов и старание. И да не забравяме, че хубаво вино става от хубав материал“.

Кметът на Дъбрава Методи Стоянов връчи на победителя ново буре с пожелание догодина да го върне пълно на площада.  Това беше и намигване към повечето победители от предишни години, които съзнателно или не забравяли да спазят този ангажимент и показа бъчвата с вино за всички на сцената, напълнена от миналогодишния Цар на виното, благоевградският ресторантьор Николай Христов, който пък мераклийски мяташе на скарата мезета за празнуващите.

Отец Светослав Кючуков отслужи водосвет в лозята преди ритуалното посрещане на св. Трифон и зарязване, на което присъства и председателят на местния парламент на Благоевград Антоанета Богданова. Участниците в конкурса за най-добро вино с нетърпение  очакваха да чуят оценката на журито за останалите мостри за дегустация, а публиката не пестеше аплодисментите си.

Наградите връчи зам. кметът по културата на община Благоевград Станислав Кимчев. „Баща ми Николай Кимчев много години тук беше свети Трифон, а частта с награждаването му бе любимата. Като го питах каква е тайната на това да направиш хубаво вино, отговорът му винаги бе един и същ: „Тайната, Станиславчо, е да не го изпиеш, преди да стане“, върна той лентата назад във времето и обяви приза за най-добро червено вино, присъден на Тодор Захариев. Най-добро бяло вино според журито е направил Райко Зашев.

В най-деликатната категория „Най-добро розе“ наградата отиде при Росен Ников.

„Ясно е, че в Дъбрава се правят отлични вина – и бяло, и червено, и розе. Но кой прави божествен еликсир, това е Ненчо Больовски“, обяви зам. кметът. Отличието за любовен еликсир отиде при единствената дама, участник в конкурса, Светлана Ханджийска.

„И гроздето, и виното си правим с истинска любов. В отглеждането участваме цялото ни семейство, съпругът ми и двете ни деца, а лозовите ни масиви са тук, на Дъбрава, и се гордеем с тях“, обяви от трибуната победителката в любовната категория.

За най-ароматно вино бе аплодиран Илиян Веселински. За майстор на най- деликатното вино бе признат Димитър Зашев. За майсторлъка си като винар за най-омайно вино бе отличен Асен Ерделски. Призът за най-пивко вино тази година отиде у Добрин Кюркчийски. За най-бурно бе наградено виното на Евгени Николов.

„Най-мераклийското вино се присъжда на най-мераклии пиячи, мераклии любовчии или на мераклии по принцип“, попита Ст. Кимчев кмета на Дъбрава, преди да връчи последната грамота. „Мераклии лозари“, изненада го с отговора Методи Стоянов, а за наградата горещо бе аплодиран Кирил Карабельов.

Най-сгряващо вино журито прецени, че е направил Костадин Ханджийски. Призът за най-младия лозар в Дъбрава бе присъден на 22-годишния Благовест Ангушев, а съпроводена от овации, наградата излезе да получи баба му.

Последното отличие бе за най-пенливо вино, заслужи го зам. кметът Станислав Кимчев, който също бе сред участниците в анонимния конкурс.

Най-игривите не чакаха специална покана и щом засвири оркестърът, завъртяха  хората. Пъргави дами, пременени в народни носии, не подвиха крак, а празникът продължи до свечеряване с дегустации и наздравици.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *