Стотици се събраха за да празнуват заедно празника на брежанския кестен.
Както за хората от селото, така и за всички гости празникът на брежанския кестен е един от най-очакваните и обичани празници в региона, провеждащ се за тринадесета година.
На него присъстваха и гости от Делчево, които заедно с домакините отрупаха кулинарна трапеза с вкусни баници и ястия.
Празникът в Брежани беше уважен и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов.
Гост изпълнители бяха Райна и Годлевски Великден, ансамбълът при КУД „Гоце Делчев“ – гр. Делчево, Р Северна Македония, самодейци от Брежани и региона.
Днес и село Коларово бе домакин на единадесетия „Фестивал на кестена“.
По-слаба е реколтата от кестени тази година. Качеството им също е по-лошо, споделя Ана Костадинова, жител на село Коларово. Тя и семейството й често събират кестени от планина Беласица. Там се намират най-обширните кестенови гори не само в България, но и на Балканския полуостров.
По думите й кестеновите дървета са с много по-малко плод, който е дребен. По-големи кестени се намират само ако дърветата са близо до вода, добави Ана Костадинова. Според нея причина за недобрата реколта е продължителната суша и високите температури през лятото.
Кестеновият плод е полезен за сърцето и кожата. Ядката на кестена се отличава със специфичен сладък и нишестен вкус. Тя е богата на витамини, протеини, минерали и мазнини. Кестенът е полезен за сърцето, храносмилателната система и за кожата.
„Кестените могат да се хапват от малки и големи, стига да нямат алергии“, каза още Ана Костадинова. Тя не обича да експериментира с рецепти с кестени, но приготвя кекс от кестени, който е по думите й е вкусен и ароматен.
Традиционно кестените са консумират варени или печени.