Прасетата, тип „заден двор”, в област Перник са около 1200-1300, общините спешно определят терени за загробване при евентуална зараза

Опасността от разпространение на африканската чума по свинете предизвика провеждането на ежеседмични заседания на Областната епизоотична комисия в Перник. На поредното заседание комисията отчете, че епизоотичният фон в област Перник е нормален, но вниманието на институциите е повишено. По данни на ОДБХ – Перник, броят на прасетата, тип „заден двор”, в областта е приблизително 1200-1300.

Днес общините на територията на региона трябва да подадат данни с географски координати на определените от тях и съгласувани от РИОСВ, РЗИ и Басейнова дирекция места за загробване на умрели или евтаназирани животни в случай на необходимост. Ще бъдат представени и списъци с броя на прасетата, тип „заден двор“, по общини, населени места и кметства, както и идентифицирана техника, с която ще се извършват дейностите.

От Областно пътно управление и Гранична полиция информираха, че се извършва дезинфекция на крайпътните зони за отдих и местата, на които се изхвърлят хранителни отпадъци. Почистват се с препарати и отбивките за отдих по републиканската пътна мрежа. Контролират се отсечките с най-интензивен трафик. Прави се проверка и дезинфекция на всички автомобили, преминаващи през ГКПП – Стрезимировци. При констатиране на незаконно внасяне на хранителни продукти с произход свинско месо същите биват иззети по надлежен ред, дезинфекцирани и съхранени в специален фризер, намиращ се на пункта. Ловните дружинки и горските стопанства ограничават популацията на дивите прасета, като имат и предвидени мерки за загробване на заразени животни.

Представителите на ОДБХ – Перник отново предупредиха, че всеки случай на намерен труп на диво прасе следва да бъде докладван и да му бъде направено изследване за наличие на вируса, който е силно устойчив и се пренася чрез храни и животински отпадъци.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *