Предадоха на съд за тероризъм българинът, участвал в джихадистки групировки в Сирия

На 19 февруари Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу М.А., лице с българско и сирийско гражданство, за участие в терористични действия на страната на терористични групировки на територията на Сирия. Това съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28.08.2017  г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

Обвиняемият бе задържан на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им бяха установени снимки и видеоматериали, на които М.А. е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Събраните в хода на разследването доказателства са показали, че към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща – сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал – Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият М.А. минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на арабската държава М.А. е участвал най-често в бойни действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“, действаща в областта Алепо, съобщават още от прокуратурата. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) – т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете, на които А.М. запечатвал всяко свое участие в бойни действия, качвал впоследствие и в социалните мрежи.

Към момента обвиняемият М.А. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *