ПРЕДИЗБОРНИ ГАФОВЕ! ОбС по наркотични вещества в Благоевград издейства глоба на партията на Светльо Витков „Глас народен”, рекламират се за евровота с листо от канабис

Благоевградският Общински съвет по наркотични вещества, председателстван от Теменужка Любенова, успя да издейства глоби на вокалиста на „Хиподил” и кандидат-президент през 2011 и 2016 г. Светослав Витков и съпартийката му в основаната от него партия „Глас народен” Венета Маджистрели заради листо от канабис, който борците срещу дрогата зърнали в рекламата им за участие в евровота тази неделя.

Любенова изпратила успоредно и в ЦИК, и в Съвета за електронни медии копия от 3 агитационни предизборни материала на политическата партия с настояване двата органа да вземат „спешни мерки за прекратяване нарушаването на закона”.

На плакатите на Маджистрели членовете на ЦИК, както и хората на Любенова, установили, че „горе вляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис. Разгледан в цялост, същият /б.р. плакатът/ внушава послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества. Отделно от това, позицията в тази насока очевидно е съчетана с призив именно заради това да се гласува за цитираната партия и кандидат”.

Според ЦИК с листото канабис партията е извършила нарушение по чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, и макар и индиректно, плакатът застрашава здравето на гражданите, доколкото се популяризират вредни както за здравето, така и за живота вещества. Освен това се накърнявали и добрите нрави, като „не само се популяризират суровини за производство на забранени в България както за разпространение, така и за употреба вещества, но и чрез позицията си, имплицитно съдържаща се в агитационния материал за тези вещества, се търси подкрепа на политическия субект, което е недопустимо и в разрез с добрите нрави”.

Освен актовете, които ЦИК ще връчи на Витков и Маджистрели /размерът им е от 200 до 2000 лв./, комисията нареди и премахване на всички агитационни материали на ПП „Глас народен“, на които е изобразено листо от канабис, на територията на цялата страна.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. емилия кирилова

    теменужке на теб и на ваня симеонова сигурно искате друго да ви се привиди.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *