Преди записването на първо класиране от приема в 8 клас: Закриват три паралелки с пет специалности в 3 училища в Пиринско, най-критична е ситуацията в Банско

Началникът на РУО Ив. Златанов: Явно трябва да се върви към оптимизация на училищната мрежа в курортната община 

5 специалности, разпределени в 3 паралелки на 3 училища в Пиринско, няма да реализират държавен план-прием за предстоящата учебна 2024/25 г. Това се разбра вчера, когато бе обявено първо класиране от държавния план-приема в 8 клас, след  което началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград издаде заповед за закриване на специалности с нулев или малък интерес, които няма шанс да се запълнят.

Една от паралелките, която е с две специалности „Електрически машини и апарати“ и „Електрообзавеждане на транспортна техника“ е в ПГМЕТ /Професионалната гимназия по механоелектротехника/ в Петрич.

„На първо класиране за въпросната паралелка е подадено само едно заявление”, поясни Ив. Златанов и допълни, че има проблем при реализирането на план-приема в община Банско. Там, в ПГЕЕ /Професионалната гимназия по електроника и енергетика/ се закрива паралелката по „Топлотехника -топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“, за която са подадени само 4 заявления и е далече от изискванията на действащите нормативни документи за минимален брой от 18 ученици.

В Професионалната лесотехническа гимназия /ПЛТГ/ в Банско няма да се реализира прием в паралелката с две специалности „Горско стопанство и дърводобив“, за която има само 5-има кандидат-гимназисти, и „Механизация на горското стопанство” – с подадени 2 заявления.

„Предизвикателството е, че това са три паралелки в професионални гимназии, тоест от категорията професионално образование. Явно е, че и директорите, и учителите във въпросните училища трябва да обърнат сериозно внимание по отношение на това какво предлагат на ученици, респективно на техните родители, и в крайна сметка кампанията по рекламирането на дадените професии трябва да бъде, поне по мое виждане, много, много по-осезаема и дълго във времето, за да може да се провокира интересът. Съвсем друг е въпросът, че трябва да се търсят и предлагат специалности по профили и професии, които, от една страна, да са по възможностите на училището, но пак казвам – и да провокират интерес от страна на ученици и родители“, коментира началникът на РУО.

За 2024/25 учебна година бяха утвърдени 121 паралелки и с настоящото редуциране остават 118.

Другият факт, който се набива на очи, е, че за поредна година има проблеми при реализирането на прием в община Банско.

Там 4-те училища, обучаващи гимназистите, са с общо 7 паралелки-  1 с две половинки в Гимназията по туризъм, 3 в ПГЕЕ, 2 в ПЛТГ и една в СУ „Неофит Рилски“. Или при максимална пълняемост от 26 ученици, с 7-те паралелки  са осигурени места за 182 осмокласници. На фона на това към дата 1.11.2023 г. седмокласниците са били 123-ма, като основно образование са завършили 113.

„Бих казал, че за поредна година ситуацията в община Банско е притеснителна и критична. Явно е, че трябва да се върви в посока оптимизация на училищната мрежа и формиране на образователни институции, които имат сигурно място в процеса на обучение и възпитание на учениците. Просто вариантът „проба-грешка“ тук играе лоша роля“, заяви Ив. Златанов.

Шефът на РУО посочи и че е налице текучество на  ученици от една в друга община. Анализите показват, че при 113 ученици, които завършват 7 клас в училищата в Банско, 105 са подали заявления за прием в училищата на територията на община Банско.

„Сами разбирате, че при този брой ученици няма как да се реализират паралелките, с които с колегите директори отдавна спорим, а искаме да убедим и местната изпълнителна власт.  Пак казвам: 113 ученици са завършили 7 клас, 105 са класирани до момента. Бих искал да отворя скоба, че това са ученици, които са подали заявления, но много сериозен етап е самото записване, защото има ученици, които са класирани по първо желание, но и такива по второ, трето, четвърто желание. По мое виждане те ще участват най-малкото във втория етап на класирането. Съответно може да предпочетат и някое друго училище, професия, профил и в крайна сметка това, което коментираме като цифри в момента, да не се реализира“,  посочи началникът на Регионалното управление на образованието и анализира, че броят на кандидат-гимназистите непрекъснато намалява. На областно ниво тазгодишните седмокласници са със 119 по-малко в сравнение в м.г., което повдига въпроса за оптимизирането на план- приема както в количествен аспект, така и по отношение на предлаганите видове професии и профили.

„Този процес на оптимизация трябва да се случи, колкото и директорите да нямат желание. Мисля, че с общи усилия – имам предвид директори на образователни институции, местна изпълнителна власт, РУО, трябва да намерим оптималния вариант“, заключи Ив. Златанов.

Важно е да се знае, че учениците, класирани по първо желание след първи етап на класиране, се записват в училището, в което са приети. Училищата ще приемат документи за записване на 15.07.2024 г., 16.07.2024 г. и 17.07.2024 г. от 08,00 ч. до 18,00 ч. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране.

Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първи етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втори етап,  в същия срок. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

До 19 юли ще бъдат обявени резултатите от втория етап на класирането. 

      СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Елеонора Барякова

    В Банско ситуацията е критично поради много причини. Основната се нарича Елеонора Барякова – директор на средното училище. Заради нея броят на завършващите в Банско 7 клас ученици е много по-малък от родените тук + децата на заселилите в града българи и чужденци. Направете си труда да проверите колко деца от Банско от 1 до 7 клас вкл. учат в Разлог. Особено показателен е броят на децата, които след 4 клас продължават не в СУ, както е нормално и естествено, а отиват в Разлог. Кое дете, излязло от Банско, ще се върне да учи тук?! Докато Банско е донор на ученици и работни места в училищата в Разлог, Банско продължава да губи и никой не се вълнува от това.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *