Предлагат прекратяване на концесията за плувния комплекс в Благоевград по вина на „Аква парк“ ЕАД

По вина на дружеството да се прекрати концесията на „Аква парк“ ЕАД за плувния комплекс в Благоевград с мотив неизпълнение на задълженията по договора с общината предлага Комисията за следприватизационен и следконцесионен контрол с председател Мария Гошева. Общинският съвет за пореден път ще дискутира по темата на редовната си януарска сесия в петък.

Становището на вносителите се основава на правен анализ, изготвен от адвокат Атанаска Богоева, който й бе възложен от кмета инж. Румен Томов по искане на съветниците, след като миналата година на сесия не се стигна до общо становище по темата как да се процедира с концесионера на аквапарка, а съветникът д-р Теодор Велчев бе настоятелен незабавно да се предприемат мерки плувният комплекс да се върне на благоевградчани, след като с години вече стои затворен.

Договорът за концесия на комплекса от закрит и открит плувен басейн бе сключен между бившия кмет Лазар Причкапов и тогавашния управител на дружеството Росен Христов на 05.05.2005 г., като на 29 септември същата година, на 9 юни 2006 г. и на 3 октомври 2011 г. са подписани три допълнителни споразумения към него.

В началото на юни 2019 г. настоящият едноличен собственик на „Аква парк“ ЕАД  Елена Петрова Таскова внесе искане в общината за прекратяване на концесията с мотива, че заради променените икономически условия в страната дружеството не можело да експлоатира обекта на концесията. Откритите басейни останаха празни последните 2 лета, а закритият отдавна е заключен.

Още през 2016 г. при разпоредена от прокуратурата и РДНСК проверка на сградата на закрития басейн бе констатирано, че той не функционира, навсякъде по стените и таваните има плесен и ръжда, покривната конструкция е силно корозирала, а на места има участъци с липсващо бетоново покритие и открита армировка. Становището на експертите още тогава бе, че обектът не може да се ползва, тъй като застрашава живота на потребителите. Общината напомни на концесионера, че в договора има клауза за поддръжка и инвестиции в общинската база, но за жалост се оказа, че те не са обвързани със срокове и не последваха никакви действия.

След внесеното през 2019 г. искане от „Аква парк“ ЕАД за прекратяване на концесията ОбС – Благоевград упълномощи кмета да сезира прокуратурата да предяви иск за заличаване на дружеството от компетентен съд, тъй като се откри, че повече от половин година броят на членовете на съвета на директорите му е бил под задължителния минимум от 3-ма души. Софийски градски съд на 5 март 2020 г. прекрати търговската дейност на „Аква парк“ ЕАД и бе открито производство по ликвидация на дружеството чрез назначаване на ликвидатор.

От май 2018 г. „Аква парк” ЕАД е преустановило плащането на концесионни такси на община Благоевград и към 31.05.2020 г. задължението възлиза на 135 788 лв. Има отправена покана от кмета за доброволно плащане на дължимите суми, чийто срок изтече в средата на август 2020 година.

Комисията за следприватизационен и следконцесионен контрол към ОбС мотивира предложението си за прекратяване на концесията по вина на концесионера, като първият от посочените мотиви е, че „Аква парк“ ЕАД не експлоатира по предназначение закрития плувен басейн и не го предоставя за ползване от плувни клубове, детски учебни клубове, организации и граждани за продължителен период от време, което е в противоречие със задълженията на дружеството, посочени в концесионния договор. Фирмата  не е предоставяла доклади и отчети за изпълнението на договора си с общината, както и информация за направените инвестиции, не е представяла и задължителната ежегодна застраховка на обекта, както и банкова гаранция, служеща за изпълнение на инвестиционната програма.

В предложението на Комисията по следконцесионен контрол, оглавявана от съветничката Мария Гошева, е записано, че след прекратяване на договора обектите на концесията заедно с направените подобрения, изградени от концесионера в общински имот, следва да останат собственост на общината.

Само общинският съветник от ВМРО Иван Ризов от членовете на тази комисия се е въздържал и не е подкрепил предложението. То обаче е отхвърлено от цялата Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране към ОбС, на която председател е Кр. Роячки.

„Не знам защо се бърза и защо пак се внася темата за дискусия на сесия, след като няма гаранция, че Николай Галчев, който, както всички знаем, стои зад концесионния договор, няма да вземе от общината 2-3 милиона, а вероятността това да стане, ако вземем каквото и да е решение, е 80 % по мнението на юристи“, обоснова отказа председателят на комисията Красимир Роячки.

„Най-безопасният за общината начин е дружеството да се ликвидира, защото само когато то бъде заличено, не може да предяви претенции към общината за направените инвестиции например. Ако сега прекратим договора, ние ставаме страна, утре „Аква парк“ ЕАД може да обяви, че не е в ликвидация, и можем да бъдем осъдени. Ако изчакаме да приключи ликвидацията, ще се забави влизането на общината във владение на плажа, но същото ще се случи и ако дружеството заведе срещу нас иск, който може да се проточи с години, но ще струва и много загуби за благоевградчани. Ако има и най-малък риск за общината, ние няма да подкрепим това искане“, мотивира отказа си Роячки.

„В анализа си адвокат Богоева никъде не дава категорично становище кое е най-добро за общината и какво ще стане, ако се довърши процедурата по ликвидация на „Аква парк” ЕАД“, коментира темата и общинският съветник К. Илиев и обясни: „Прекратена дейност на едно дружество не означава, че то е заличено, и на практика може при определени условия по всяко време да възобнови дейността си, докато не бъде заличено от Търговския регистър. В конкретния случай в момента ликвидаторът се е убедил, че въпросното дружество е силно декапитализирано, но след като той си свърши работата, съдебната процедура по несъстоятелност и свръхзадлъжнялост продължава и едва като се установи, че кредиторите не могат да бъдат удовлетворени, то ще бъде заличено от съда. И тогава общината може спокойно да развали договора с несъществуваща вече търговска фирма. Всички искаме да си върнем плувния комплекс, но не и за сметка на огромни загуби за общинската хазна“, коментира съветникът Кирил Илиев.

Факт е обаче, че благоевградчани губят много заради затворения комплекс „Аква парк”. Градът остана без открит плаж и басейни за лятото и стотици деца и възрастни всеки ден пътуват до Симитли, за да ползват плажа и басейните там. И причината е затвореният от концесионера „Аква парк” в Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Daaam

    OBS palen s glupaci s 8mi klas i kupeni diplomi i mesta
    Baseina e zatvoren 4godini ama nqma peoblem neka e zatvoren oshte 4 cqlo pokolenie bez basein

    Bravo na vsichki pomqri zameseni v sluchaq.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *