Предложение да се именува улица в жк „Еленово” на Б. Владиков влиза на сесия на ОбС

Бившият директор на театъра вече беше удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин”, на негово име бе наречена и библиотеката в читалището

Предложение улица в Благоевград да се именува на Борислав Владиков в памет на делата и присъствието му в обществения живот в общината влиза в дневния ред на Комисията по образование и култура на ОбС. Любопитно е, че  инициативен комитет е депозирал искането в местния парламент преди 3 г., по времето, когато вр.и.д. кмет на общината бе Ясен Попвасилев, но досега не е придвижено до пленарна зала. В инициативния комитет начело с Любен Милев са още Васил Новоселски, Валери Миленков, Йордан Симонски…

В предложението за оказване на специална почит към Борислав Владиков се отбелязва ролята му в културния живот на града като поет, писател, общественик и като директор на ДТ „Н. Вапцаров“ . 

Б. Владиков е роден в санданското с. Хърсово, учи две години в петричката гимназия,  завършва педагогическо училище в Благоевград и Софийския университет. Няколко години работи като учител, а от 1984 до 1991 г. бе директор на ДТ „Н. Вапцаров“. Почина на 86 г. по време на Ковид кризата през 2021 г. Посмъртно е носител на званието  „Почетен гражданин“ на Благоевград и на Мелник, година по-късно библиотеката в основната сграда на най-голямото читалище „Вапцаров“ в Благоевград, чийто дългогодишен член бе, бе наречена на името му.

Улицата, която се предлага да се именува на Б. Владиков, е в жк „Еленово“, успоредна на една от главните артерии – ул. „Рила“, след кръстовището при „Шатрата“, в посока с. Еленово.

Предложението е разгледано в началото на тази седмица от комисия начело със зам. кмета инж. Светла Захариева, след което кметът М. Байкушев го е внесъл за решение на предстоящата сесия на ОбС.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *