Предложение: Ефективните присъди за по-леки престъпления да се заменят с пробация

Правосъдното министерство предлага да се отменят ефективните присъди за по-леки престъпления и да се заменят с пробация, или иначе казано, с полагането на общественополезен труд.

Ведомството се мотивира със статистика. За периода от 2014 до 2017 година, повече от половината присъди „лишаване от свобода“ са за срок от 3 до 6 месеца, т.е. затворите се пълнят най-вече с осъдени за леки деяния. А за краткото време, в което са зад решетките, се губел възпитателния ефект на присъдата.

Правосъдното министерство предлага и да се премахне доживотния затвор без право на замяна. Да се увеличат най-ниските глоби, а най-високите вече да не са фиксирани. Размерът им да се определя като процент от възнаграждението на осъдения. Предлага се още затворът за получаване на доходи от проституция да се отмени и да се замени с административно наказание.

Текстът от Наказателния кодекс, по който може да се преследват проститутки заради доходите им, е от далечната 1975 година. Предвидено е наказание затвор до 2 години и задължително заселване. Юристи обаче казват, че на практика този текст не се използва. „Ако една жена работи, но и проституира няма как да бъде санкционирана, защото поначало тя не се издържа от такива нетрудови и неморални доходи”, каза адвокат Людмил Рангелов.

Анализатори твърдят, че идеята да няма съд за тези, които получават доходи по неморален начин, е дори малко закъсняла. Причината – предлагането на платени ласки става основно в интернет. „Практически го няма стария модел с апартаменти. По-скоро голяма част от предлагането е в интернет”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Друга пречка да се установява трудно как се издържат жриците на любовта е, че у нас проституцията не е престъпление. „Очевидно проституцията е неизкоренима от човешкото общество. Например Германия, Холандия, Гърция имат закон за проституцията. Крайно време е и в България да се поработи в тази посока”, допълни адвокат Рангелов.

„Има и такива аргументи, че легализацията ще даде възможност на организаторите на такива криминални пазари да легализират бизнеса си”, каза още Тихомир Безлов.

Според юристи закон за проституцията е нужен и по здравословни причини. Ще могат да се прибират и приходи в хазната. „По този начин и правата на жените или на мъжете, които проституират ще бъдат защитени. Ще се затворят доста канали за злоупотреба от сводници и трафиканти”, обясни юристът.

Престъпления обаче са сводничеството, трафикът на хора с цел проституция и предоставянето на помещения за секс.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *