Предотвратиха атентати в Дания и Германия, извършени са арести

Датските и германските власти заявиха, че са осуетили възможен ислямистки атентат, след като в двете страни бяха извършени серия от арести, предаде Франс прес. Плановете вероятно са предвиждали извършването на атентат в една от двете страни. По време на обиските са били открити оръжия, както и компоненти и материали за производство на експлозиви. Те не са били сглобени, което предполага, че нападението не е било непосредствено предстоящо.

„Но ние не изключваме нищо“, заяви Флеминг Драйер, началник на датската служба за сигурност и разузнаване (PET) на пресконференция днес в централата й край Копенхаген. Според германските власти по случая са били арестувани трима братя сирийци – двама в Дания, а третия в германската провинция Хесен.

„Нашите служби за сигурност предотвратиха ислямистки терористичен атентат“, заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. По думите му тримата задържани братя „вероятно са подготвяли атентат в Европа“.

Според прокуратурата на германската провинция Саксония-Анхалт миналата седмица полицията е попаднала на следите на тримата братя след извършени по интернет поръчки на химикали, които могат да се използват за производството на експлозиви. Тримата мъже на възраст 33, 36 и 40 години са заподозрени в подготовката на насилствена проява, заплашваща държавата, според германската прокуратура. По данни на вътрешното министерство от 2009 г. насам в Германия са били предотвратени 17 ислямистки атентата.

Общо в Дания саа извършени 13 ареста при операция миналия уикенд в района на Копенхаген, съобщи датската полиция, като потвърди и извършения в Германия арест. Ппри обиските е било открито знаме на „Ислямска държава“. Общо в Дания са задържани седем души, заподозрени в „планиране на една или повече терористични атаки или участие в опит за терористичен акт“. Други шестима са били задържани по други причини. Според местни медии осем от задържаните са мъже.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *