Предпразнични ритуали в Банско

Народните ритуали в навечерието на най-големия православен празник – Великден, бяха пресъздадени в двора на националния музей „Велянова къща“ в Банско. Именно на Велики четвъртък в българските домове по стар обичай се замесвало тестото за великденските хлябове като символ на Христовото тяло и на неговата саможертва в името на човечеството. Пременени в пъстри бански носии, учениците от СУ „Неофит Рилски“ и НУ „Св. Паисий Хилендарски“ замесваха козунаци и боядисваха яйца с естествени багрила под вещото ръководство на директора на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова и своите учители.

Организираната от читалище „Никола Вапцаров” работилница „Шарено великденско яйце” събра малки и големи, които заедно с бабите от Пенсионерски клуб „Иван Козарев”, гр. Добринище, запретнаха ръкави и се потопиха в характерните за този град уникални украси на яйца с восъчна техника. За награда на сръчните детски ръчички, боядисаните яйца бяха отнесени у дома, за да се похвалят на своите близки с направеното.

За доброто настроение в празничния ден се погрижи женския самодеен състав към Читалището, „Пирински напеви“.Великденската програма продължава с концерт в неделния ден. На площад „Никола Вапцаров“ младата фолклорна изпълнителка Ангелина Милева ще изпълни весел букет от народни напеви. В допълнение към празничното настроение, ще се проведе станалото традиционно Великденско надчукване с яйца. Победителят в конкурса ще премери сили лично с кмета на общината Георги Икономов, и ще отнесе у дома апетитен агнешки бут за празничната трапеза.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *