Председателката на ОИК – Якоруда П. Кундева уличена в афера с евросубсидия за отглеждане на краставици

Председателката на Общинската избирателна комисия в Якоруда Петранка Кундева е уличена за неправомерно усвояване на европейски средства. Тя е обвинена, че чрез подаване на неверни сведения пред ДФ „Земеделие“ е получила 24 446 лв., за да отглежда краставици. Схемата била реализирана чрез подставено лице, тъй като Петранка Кундева работила в социалната служба и не отговаряла на условията за предоставяне на безвъзмездна евросубсидия. За да се възползва от парите на Европейската програмата за развитие на селските райони по мярка 112, съгласно наредбата следвало да напусне в 3-месечен срок работното си място. Заради това предложила на кръщелника си Цветко Ангелов да кандидатства от свое име, като за целта щяла да му плаща месечна заплата от 200 лв. Той приел предложението на кръстницата си, която упълномощил да го представлява пред институции и банки. На практика тя поела нещата в свои ръце и уредила всички документи за участие в програмата, включително издействала удостоверение на кръщелника си от Земеделския университет в Стара Загора за това, че е преминал през професионално обучение за фермер, без изобщо да е полагал изпит. Цветко Ангелов бил номинален земеделец по документи, като само подписвал договорите, иначе всичко движила оправната кръстница. Тя се разбрала с Исмаил Кьосев от Якоруда за договор за аренда на ливада от 3,4 дка  в местността Росевица, в която трябвало да се отглеждат краставици. С пълномощното от Цветко тя внесла документите в ДФ „Земеделие“ в Благоевград и оставила  телефонния си номер за контакт. Социалната работничка кандидатствала за 48 812 лв. европейско финансиране, за да изгради земеделско стопанство, което според представения бизнес план за няколко години трябвало да се разрасне и в него да се изгради напоителна система. Преди да бъде одобрена евросубсидията, през октомври 2012 г. експерти от ДФ „Земеделие“ извършили проверка, при която заснели терена. Макар да констатирали, че теренът е затревен и засадените краставици били в лошо състояние, на следващия месец в банковата сметка на Цветко Ангелов били преведени 24 446 лв. от претендираната евросубсидия. С 10 000 лв. от тях Петранка Кундева закупила товарен автомобил от брат си Златко Божанин, който по бизнес плана трябвало да се ползва за земеделското стопанство, но в действителност той го ползвал да пътува до Варна.

През месец май 2015 г. служителката в социалната служба на Якоруда решила, че трябва да  реализира заложеното по документи разширение на земеделското стопанство, и взела втора нива от 5,4 дка под аренда от Ангел Соколов, тъй като се задавала проверка на ДФ „Земеделие“. Договора подписал Цветко Ангелов, а ден преди да дойдат проверяващите, Петранка Кундева била предупредена и лично ги посрещнала на терена. На експертите обяснила, че  Цветко е за дърва, и сама ги развела да огледат нивите, едната от които била засадена с краставици, а другата изорана. Показала и товарния автомобил на земеделското стопанство, който бил паркиран пред къщата на брат й.

През август 2016 г. последвала втора такава проверка, но този път експертите от ДФ „Земеделие“ се натъкнали на несъответствия в площта на нивите, през едната даже минавал път, не успели да видят и товарния автомобил, тъй като братът на Петранка Кундева бил заминал за Варна.

През септември отново била направена проверка, при която е констатирано, че краставиците са в лошо състояние, а нивите буренясали. Извършена била агротехническа експертиза, която установила пропуски и неспазване на технологията, и крайното заключение било, че няма реално земеделско стопанство. Предприето било разследване, в хода на което са разпитани хора от Якоруда. Намерили се даже трима свидетели, които да твърдят, че Петранка Кундева никога не е садила краставици, винаги била предупреждавана за проверките на ДФ „Земеделие“ и в деня преди тях била виждана да скубе растения от едната нива и да ги присажда в другата. В крайна сметка, след като схемата била разнищена, тя била обвинена за престъпление по чл. 248, ал. 5 от НК за това, че е подала неверни сведения в ДФ „Земеделие“ и към датата на получаване на евросубсидията не е обработвала ниви с краставици. След обвинението 36-годишната жена загубила работата си в социалната служба през 2016 г . Делото срещу нея е насрочено за разглеждане в Окръжен съд – Благоевград, но не може да тръгне, тъй като няколко заседания се отлагат. Това се случи и вчера, тъй като тя беше изпратила болничен лист, съпроводен с молба да й бъде определен служебен защитник поради липса на средства да си наеме адвокат. Съдия Петър Пандев насрочи следващото заседание за другата седмица и се разпореди на призовкарите да предупредят подсъдимата, че ако не се яви, може да преразгледа наложената й парична гаранция от 500 лв. в по-тежка. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков е изпратил молба в съда, че ще се конституират по делото като граждански ищец и ще предявят иск в размера на неправомерно взетата европейска субсидия.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

    1. Цветко

      Nqma za kvo dame ebat mene tai kato me izlaga 4esam rabotnik I bez da znam se okaza 4e vsi4ko se vodi na mene ma tvae dalga tema,MA NA TEBE MOJE DA TIGO NABUTAM KOITO.SI NQMA PR

      Отговори
  1. Цветко Ангеловв

    Браво ас сам Ц. Ангелов бубликуваното е вярно има и още други неща които дасе напишат но и твае достата4но незнам от каде имате информацията ное правилна дано дасе докаже устината и да неми тарсят да вращам толкова много пари кото несам взел ас и стотинка от тях и даси прехварлят всичко на нея.Нея е срам ас сам сирак без маика без баща с болен брат итя даме излаже и дасе подиграе с мене по тоя долен начин целия град се вазмущава

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *